15.000 de euro o viață de om. Patru ani cu suspendare pentru patru morți

15.000 de euro o viață de om. Patru ani cu suspendare pentru patru morți

În 2010, șoferița Andreea Enache a pierdut controlul BMW-ului și a intrat pe contrasens, făcând praf patru persoane nevinovate care se întorceau cu ambulanța BGS, de la ședințele de dializă.

17 decembrie 2010 - mai 2015. Patru ani și jumătate. Patru morţi. După anchete întinse pe ani de zile, expertize şi contraexpertize, dosarul „Ambulanţa morţii“- plimbat între Poliţie şi Parchet - a ajuns la final. Tot patru ani cu suspendare a primit și Andreea Enache, șoferița care a făcut praf patru persoane nevinovate.

Cât valorează o viață

În plus, cei care au pierdut în accident cele mai dragi ființe au fost despăgubiți de SC Astra Asigurare Reasigurare cu sume cuprinse între 15.000-20.000 de euro. „Este o mare bătaie de joc. Cam atât valorează o viață de om. Se pare că dreptatea nu este pentru oamenii de rând ca noi. Soțul meu a muncit 25 de ani. Și din banii ăștia, dacă o să-i vedem, va trebui să plătim și avocatul. Plus că este strigător la cer faptul că noi va trebui să plătim 100 de lei către stat că am făcut recurs, iar ei (n.r.-șoferiței Andreea Enache) i se plătește avocatul din oficiu, din fondul Ministerului Justiției. Asta mai e dreptate?“, povestește resemnată Aurelia Dobrescu, cea care și-a pierdut în accident soțul. În acea zi fatidică de 17 decembrie 2010, maşina BGS a fost lovită cu putere de BMW-ul Seria 3, condus de tânăra Andreea Enache. Şoferiţa avea atunci 20 de ani şi îşi luase permisul de conducere de vreo trei luni. Lipsa de experiență în ale condusului au făcut- o să nu stăpânească prea bine bolidul de lux pe care îl conducea, a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi a făcut praf patru persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Pintea Cristian, șoferul care conducea ambulanța și care a supraviețuit tragediei

Destine frânte

În toți acești ani, Aurelia s-a simțit datoare să lupte pentru Gili, cel care i-a fost alături mai bine de 20 de ani. La aflarea sentinței finalepatru ani cu suspendare pentru Andreea Enache- femeia a simțit că turbează. A încercat- o o dezamăgire cumplită. Dincolo de gustul amar, și-a amintit că, de peste patru ani, sunt purtați pe drumuri și că, de tot atâția ani, li s-au trântit în nas, pe cheltuiala lor, ușă după ușă. „Am fi dorit, cel puțin, pentru sufletele noastre, pentru sufletele celor morți, să se dea-nu o sentință cu privare de libertate- dar să i se dea măcar să facă ceva în folosul comunității. Spre exemplu, să îngrijească oamenii răniți în accidente, aflați pe patul de spital“, mărturisește Aurelia. În plus, femeia susține că astfel de sentințe nu fac decât să crească și mai mult gradul de iresponsabilitate al șoferilor implicați în accidente rutiere. „Eu nu am niciun fel de pârghie să-i fac pe cei implicați în accidente să înțeleagă măcar gravitatea faptei lor. Care e problema că toți zevzecii ăștia fac în continuare ravagii pe șosele? Cum îi îndrepți? Nici măcar nu îi arăți că «uite, domnule, poți să răspunzi pentru fapta ta». Este o bătaie de joc crasă. Măcar dacă totul s-ar fi terminat într-un an. Dar am suportat mizeria asta de a merge întrun tribunal și de a ni se spune că tot mureau... Iar fata asta, peste ceva timp poate să-şi ia permisul din nou, să omoare din nou... “, plânge Aurelia Dobrescu.

FOTO: Aurelia Stanciu, cea de-a doua supraviețuitoare a accidentului

Expertize

Primul raport de expertiză tehnică judiciară s-a făcut în 2011, din el reieșind că vinovată de producerea tragediei a fost șoferița. Conform experților, „numita Andreea Enache avea posibilitatea prevenirii producerii accidentului dacă păstra direcția de mers pe sensul inițial de deplasare și nu pătrundea intempestiv pe sensul opus de circulație din cauza pierderii controlului asupra direcției de mers a autoturismului, consecința vitezei de deplasare excesivă pe carosabilului umed, în curbă la dreapta și pe alocuri acoperit cu porțiuni de zăpadă”. Expertiza mai arăta că Pintea Cristian (n.r. – șoferul ambulanței BGS) „se deplasa regulamentar cu autototurismul Dacia Logan și nu putea să prevadă că Andreea Enache va pătrunde intempestiv pe sensul său de circulație“.

130.000 de dolari, un mort în accidente

Fiecare viață pierdută în accidente rutiere ne costă, conform unui raport al Băncii Mondiale, 130.000 de dolari (98.000 de euro), în timp ce pentru un rănit grav pierderile financiare sunt similare. Spre exemplu, o viață pierdută într-un accident de circulație nu mai poate fi recuperată. În schimb, în cazul rănitului grav, situația se schimbă radical. Omul trebuie să fie tratat, părăsește spitalul și trăiește în continuare, ceea ce implică o serie de costuri. Ținând cont de faptul că, în 2013, și-au pierdut viața în accidente peste 1.800 de persoane, pierderile statului român sunt uriașe.