Oficial al Băncii Mondiale: România trebuie să continue cu un management macroeconomic bun, altfel va fi dificil să îmbunătățească standardul de viață al populației
- Antoaneta Etves
- 6 noiembrie 2016, 13:04
Într-un interviu acordat AGERPRES, în cursul vizitei la București cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de parteneriat între România și Banca Mondială, Cyril Muller a vorbit despre importanța egalității de șanse în educație, a asistenței sociale bine direcționate, dar și a accesului tuturor la justiție, indiferent de regiunea în care locuiesc.
Acesta a subliniat că România are nevoie să continue pe calea unui management macroeconomic bun, deoarece altfel va fi foarte dificil să crească și să îmbunătățească standardul de viață al populației.
Totodată, oficialul Băncii Mondiale a apreciat evoluția economică a României din perioada recentă, însă a atras atenția că, pe viitor, trebuie să își diversifice sursele de creștere economică. În opinia acestuia, în primul rând, trebuie să se continue dezvoltarea infrastructurii, pentru că România este o țară frumoasă, cu regiuni diverse, cu orașe mari înconjurate de sate, o geografie interesantă.
"Deci cred că trebuie să se asigure că activitățile economice sunt bine distribuite la nivel teritorial și pentru a ajunge în acest stadiu trebuie să dețină o infrastructură bună care să conecteze regiunile", a declarat Cyril Muller în cadrul interviului acordat Agerpres.
Al doilea domeniu în care trebuie să acționeze, potrivit oficialului Băncii Mondiale, este educația. "Din punctul meu de vedere, educația a înregistrat progrese semnificative, dar dacă comparăm România cu unele dintre economiile avansate, rezultatele din educație sunt încă mult sub țările respective. În Uniunea Europeană, România este printre ultimele trei țări din acest punct de vedere, deci trebuie să urce pe această scală a educației. Când vorbesc de educație mă refer la stabilirea conexiunilor dintre aptitudinile dobândite prin educație cu ceea ce solicită piața muncii sau economia în general. Avantajul numărul unu al României este capitalul uman", mai mai explicat oficialul.
"Taxarea nu trebuie să inhibe activitatea economică"
Legat de faptul că ANAF are în derulare un program cu Banca Mondială pentru eficientizarea activității, Cyril Muller a explicat faptul că veniturile din taxe, în România, ca procent din PIB, sunt semnificativ sub media europeană şi că este foarte important săse lucreze la îmbunătățirea încasării veniturilor.
"Am lucrat cu Guvernul la acest aspect și am stabilit că trebuie ca taxarea să fie corectă și, în al doilea rând, să nu inhibe activitatea economică. Corectitudinea este o chestiune a distribuției, dar când vorbim despre faptul că taxarea nu trebuie să inhibe activitatea economică ne referim la faptul că este foarte important să ai surse de venit predictibile, dar și comportamentul față de actorii din economie trebuie să fie similar pentru ca oamenii să plătească taxele. Am implementat multe măsuri tehnice, cred că ANAF se află pe calea cea bună, pentru că am văzut progrese încurajatoare în ultimi ani, dar acum este sarcina viitoarelor guverne să implementeze aceste măsuri", a declarat oficialul.
Întrebat ce părere are despre plan de măsuri de reformă în justiţie. oficialul a explicat că în Justiție, ca și în domeniul taxării, orice ai face, vezi fructele, beneficiile a ceea ce ai sădit, abia mai târziu.
"Cetățenii români au cerut întotdeauna guvernului un sistem judiciar care să ofere o justiție adevărată. Aceste este un proces care se derulează deja de 10 — 15 ani și a oferit câtva rezultate bune, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Aveți o instituție foarte puternică în acest domeniu, dar aceasta trebuie întărită în continuare. Dar Justiția trebuie să se adreseze tuturor. Deci, s-au înregistrat progrese, dar este unul din acele domenii în care nu te poți opri, trebuie să continui să îmbunătățești. De aceea ne concentrăm acum pe discrepanțele regionale pentru că justiția trebuie furnizată peste tot, indiferent unde te afli sau cine ești. că în Justiție, ca și în domeniul taxării, orice ai face, vezi fructele, beneficiile a ceea ce ai sădit, abia mai târziu. Cetățenii români au cerut întotdeauna guvernului un sistem judiciar care să ofere o justiție adevărată", a răspuns oficialul.