Zvonuri de război! Iranul, retorică agresivă în Golful Persic, la un an de la moartea lui Soleimani

Zvonuri de război! Iranul, retorică agresivă în Golful Persic, la un an de la moartea lui Soleimani

După recentul anunț că a reluat îmbogățirea neautorizată a uraniului cu 20%, Iranul continuă să joace cartea forței. Ultima dovadă în acest sens este poziția de autocrație pe care și-o arogă în zona Golfului Persic.

Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, printre care SUA, a fost denunţat în mai 2018 de preşedintele american în exerciţiu Donald Trump. De atunci, Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de „presiune maximală” ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.

Începând din luna mai 2019, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit dincolo de limita fixată de acord şi îmbogăţeşte acest element chimic la 4,5%, nivel superior plafonului fixat (3,67%), dar încă departe de pragul necesar pentru o utilizare militară. În decembrie 2019, Iranul i-a solicitat noului președinte ales Joe Biden să ridice sancțiunile contra sa.

Dincolo de coincidențe

Un purtător de cuvânt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) a explicat: „Inspectorii agenției au monitorizat activitățile la Uzina de îmbogățire a Combustibilului Fordow din Iran. Pe baza acestor informații, directorul general Rafael Mariano Grossi urmează să anunțe un raport către statele membre IAEA în cursul zilei de azi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiunile dintre Iran și Occident au cunoscut o escalare semnificativă de când președinteleTrump a retras SUA din acordul nuclear iranian. Relațiile s-au înrăutățit chiar mai mult după ce a fost asasinat și conducătorul programului său nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie 2019, determinând Iranul să considere Israelul responsabil pentru acest asasinat și să declare că se va răzbuna. Decizia de a lua la țintă vasul sud-coreean este posibil să nu fie cu totul o coincidență, căci 7 miliarde de dolari din fondurile iraniene sunt înghețate în prezent  în băncile Coreei de Sud din cauza sancțiunilor americanilor.

Capturarea vasului are loc cu câteva zile anterior vizitei ministrului de Externe adjunct al Coreei de Sud la Teheran. Ministrul de Externe al Iranului a declarat că cele două părți vor discuta solicitarea Iranului față de Coreea de Sud, în sensul ca aceasta să facă disponibile activele înghețate în băncile sale.

Sursa: Express