Zorbing este un sport extrem foarte apreciat în SUA, Europa și Asia. Originar din Noua Zeelandă, activitatea de zorbing constă în rostogolirea unei persoane aflată într-o sferă transparentă de mari dimensiuni (de la 2,6 pana la 3,8 m diametrul exterior) pe un teren aflat în pantă.
Potrivit pasionaților de zorbing, sportul nu este doar o activitate extremă, ci reprezintă și o formă de eliberare a stresului și o formă de divertisment.
Zorbing, sport extrem de rostogolire
Zorbingul (cunoscut și sub numele de globe-riding, sphereing, orbing) este sportul prin care participanții se rostogolesc în interiorul unui glob/sferă, de obicei din plastic transparent. Acest sport se practică în general pe o pantă ușor abruptă, dar se poate face și pe o suprafață dreaptă, permițând un control mai mare.
În lipsa unor dealuri, unii sportivi au construit rampe artificiale, din lemn sau metal. Datorită faptului că obiectul poate pluti, zorbingul poate fi practicat și pe apă. Această ramură a sportului a devenit populară în parcurile tematice din Marea Britanie.
În 1994, trei investitori au creat firma ZORB Limited în Noua Zeelandă pentru a crea globuri transparente potrivite pentru oameni și pentru a comercializa sportul. Zorbingul a intrat în Concise Oxford English Dictionary în 2001, unde a fost definit ca: un sport în care un participant este fixat într-o capsulă interioară într-o minge mare și transparentă, care este apoi rostogolită de-a lungul solului sau pe dealuri".
Cum este fabricat globul transparent
Globul are două secțiuni, cu o bilă în interiorul celeilalte, cu un strat de aer între ele. Acest lucru acționează ca un amortizor pentru cel aflat în interiorul globului. Sferele sunt ușoare și sunt fabricate dintr-un plastic ușor și rezistent.
Multe globuri au curele pentru a ține împătimitul de adrenalină pe loc, în timp ce altele îl lasă liber să se plimbe în interior sau să fie aruncat de mișcarea de rostogolire. O sferă clasică are un diametru de aproximativ 3 metri, cu o dimensiune interioară de aproximativ 2 metri, lăsând o pernă de aer de 50-60 de centimetri în jurul celui aflat în interior.
„Hill-rolling" și „globe riding" sunt denumiri generice pentru această activitate care este practicată în Regatul Unit, Noua Zeelandă, Suedia, Estonia, Canada, Republica Cehă, Polonia, Republica Slovacă, Elveția, Japonia, India, Thailanda și Slovenia.
Recorduri la zorbing
Cartea Recordurilor Guinness recunoaște patru recorduri în materie de Zorbing:
- Cea mai mare distanță parcursă într-o singură cursă. Recordul este deținut de Steve Camp, din Africa de Sud, care a parcurs 570 de metri.
- Recordulpentru cea mai rapidă cursă este deținut de Keith Kolver, din Noua Zeelandă, care a atins o viteză de 52 de kilometri pe oră.
- Cel mai lung timp petrecut în zorbing este de 3 ore, 49 de minute și 6 secunde; recordul este deținut de Rebecca Mazonson.
- Cea mai rapidă cursă de 100 de metri într-un glob este de 23,21 secunde; recordul este deținut de James Duggan, din Dunmanway, County Cork, Irlanda, care a doborât recordul în timpul Festivalului Sam Maguire din 8 septembrie 2019.
Deși designul globurilor previne multe leziuni grave, alte leziuni ușoare, cum ar fi vânătăi și zgârieturi, pot apărea prin lovirea de alte obiecte în timp ce globul se rostogolește. Chiar dacă rănile grave sunt rare, au existat cazuri de persoane care au leșinat din cauza lipsei de aer și unele persoane și-au pierdut viața.
În iunie 2009, un profesor a murit (iar un elev a fost grav rănit) în Republica Cehă în timp ce făcea zorbing.
În ianuarie 2013, într-o stațiune de schi din Rusia, un bărbat a murit din cauza unei fracturi la nivelul gâtului, iar un altul a fost grav rănit când globul în care se afla a scăpat de sub control pe munte, lovindu-se de stânci și oprindu-se în cele din urmă la un kilometru distanță, pe un lac înghețat. După ce incidentul a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale, autoritățile au cerut înăsprirea legilor de siguranță.