Planurile României de aderare la euro. Termenul, fixat mai devreme decât era planificat

Zona euro. Sursa foto: Arhiva EVZ

România nu va adopta moneda unică europeană nici în acest an. În acest context, Adrian Câciu, fostul ministru al Finanțelor Publice, anunța anul trecut că obiectivele țării noastre nu au fost atinse în totalitate, dar că vor fi în viitorul apropiat.

România ar putea intra în zona euro abia în anul 2028. Deși aderarea la moneda unică europeană a fost un obiectiv major după integrarea țării în Uniunea Europeană, fostul ministru al Finanțelor manifesta anul trecut intenția de a îndeplini acest obiectiv mai devreme, în 2026, chiar dacă planul oficial stabilește un orizont de timp până în 2029.

Planul României pentru intrarea țării noastre în zona euro

Obiceiul revizuirii calendarului de adoptare a monedei euro, inclus în Raportul de convergență trimis de guvernul României către Comisia Europeană, este o practică anuală.

Inițial, țara noastră și-a propus să adopte euro în 2014, dar termenul limită a fost modificat de mai multe ori, amânându-se succesiv până în 2019, 2024 și în prezent 2029.

Guvernul României urmărește să intre în zona euro până în 2026, cu mult mai devreme decât termenul anunțat.

„Planul de aderare la zona euro are un orizont de timp până 2029. Îl menținem. Ceea ce îmi doresc este 2026. Pentru asta, trebuie să facem cu toții un efort, să trecem prin reformele din PNRR și să avem PNRR îndeplinit 100%”, declara în martie 2023, fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu.

Adrian Câciu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Specialiștii preconizează o adoptare a monedei euro abia în 2028

Potrivit experților, cu optimizarea condițiilor, trecerea României la moneda euro nu s-ar putea întâmpla mai devreme de 2028.

Guvernul are în vedere implementarea unei noi foi de parcurs adaptate la realitățile economice și sociale post-pandemice.

Consolidarea fiscală și bugetară reprezintă un element esențial pentru aderarea la zona euro, alături de asigurarea unei creșteri economice durabile.

Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv.

S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care tot timpul au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a declarat expertul economic Aurelian Dochia pentru Europa Liberă.

Euro. Sursa foto: Pixabay

Intrarea României în zona euro, afectată de disputele interne

La începutul anului 2023, Croația a devenit un nou membru al zonei euro, la zece ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană.

În schimb, eforturile României și Bulgariei de a intra în zona euro nu au fost la fel de reușite. Candidatura României a fost afectată de conflictele interne, iar Bulgaria a fost nevoită, în 2023, să renunțe la planurile de a adopta euro la 1 ianuarie 2024.

Desigur, adoptarea euro este teoretic o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, însă Ungaria, Polonia și Suedia nu par să arate un interes deosebit în acest sens, potrivit Agerpres.