Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru zona euro calculat de agenția S&P Global s-a depreciat într-o singură lună cu două puncte procentuale până la o valoare de 44,4 puncte. Orice valoare sub pragul de 50 de puncte indică faptul că ne apropiem de recesiune economică.
Potrivit unui sondaj recent, zona euro riscă să intre în recesiune economică ca urmare a faptului că fabricile din Uniunea Europeană și-au redus simțitor producția în ultima lună a anului 2023. Activitatea economică s-a contractat pentru a 18-a lună consecutiv.
Zona euro se îndreaptă spre recesiune economică
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru zona euro calculat de agenția S&P Global s-a depreciat într-o singură lună cu două puncte procentuale până la o valoare de 44,4 puncte. Orice valoare sub pragul de 50 de puncte indică faptul că ne apropiem de recesiune economică. Indicatorul PMI reprezintă un reper care indică starea de sănătate a eonomiei.
De asemenea, și indicele privind producția a scăzut în ultima lună a anului precedent, de la 44,6 la 44,4 puncte. Deși, experții financiari au estimat că în luna decembrie indicele respectiv va atinge un nivel de 44,1 puncte.
Economia zonei euro s-a contractat pentru a 18-a lună consecutiv
Astfel, pe baza acestor date, analiștii economici prognozează că este foarte probabil ca în ultimul trimestru din 2024, zona euro să intre în receiune economică. Aspect evidențiat de economistul șef de la Hamburg Comercial Bank. În trimestru trei din anul precedent PIB-ul din zona euro s-a contractat cu 0,1%.
„Pe fondul scăderii din industrie, datele indică un tablou sumbru pentru zona euro. Care probabil a intrat în recesiune economică", a adăugat economiștii de la Hamburg Comercial Bank. Agenția de știri Reuters atenționează că zona euro se va confrunta cu un scurt episod de recesiune economică până la finalul primului trimestru din acest an.
Zona euro va intra în recesiune economică în ultimul trimestru din acest an
Chiar dacă indicele privind comenzile noi din industre s-a atenuat moderat în luna decembrie, acesta rămâne în continuare sub pragul de 50 de puncte. În luna decembrie activitatea fabricilor din zona euro a fost stimulată grație comenzilor vechi.
Însă, majoritatea companiilor nu prevăd o redresare rapidă a producției. Tot mai multe uzini și fabrici mari au fost nevoite să reducă numărul de angajați pentru a șaptea lună consecutiv.