Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) organizează, în data de 11 noiembrie 2016, orele 19.00, la Palatul Național al Copiilor, din București, spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU 5”. Artiști de renume vor susține, astfel, militarii veterani și veteranii cu dizabilități, în scopul strângerii de fonduri pentru realizarea primului Centru de Recuperare si Refacere a militarilor răniți în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcanii de Vest, dar și pentru urmașii celor căzuți în teatrele de luptă.
Pentru prima oară, spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU 5” va fi de Ziua Veteranilor, o zi-simbol oficializată prin sacificiul Eroilor din Primul Război Mondial. Pe 11 noiembrie s-a pus capăt primei conflagrații mondiale iar, după 85 de ani, sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi a căzut la datorie în Afganistan, primul militar român al frontului NATO. Nu întâmplător, AMVVD a organizat un spectacol caritabil în această zi.
Este ziua în care bunicul meu, vajnicul vânător de munte care bagă spaima în inamicii sovietici, v-ar mulțumi, dincolo de mormânt, că vă pasă de soldatul român, camarazilor de peste ani, aflați, din păcate, în aceeași suferință: dezinteresul oamenilor politici față de militarii care își fac datoria față de țară. Bunicul povestea că, în timpul campaniei militare din Est, spre Stalingrad, militarii români mâncau conserve cu roșii, iar cei germani mâncau carne. Încălțămintea militarului român se umplea, la fiecare ploaie, cu apă. A nemțului, nu. Și multe alte amintiri ale bunicului îmi vin în minte. Am cunoscut, de ceva timp, militari veterani cu dizabilități care au luptat în teatrele de operații și m-au fascinat, și ei, cu poveștirile lor. Am cunoscut militari veterani care fac parte din Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) - o asociație cu un curaj specific militarilor care au simțit pe trupurile lor ce înseamnă suferința și care nu dorește altceva decât RESPECT.
Sentimentul acela de a îndeplini o datorie, de a îndrepta erori care s-au repercutat, atâția ani, asupra foștilor combatanți reprezintă pentru AMVVD un scop și o datorie împlinită. „Glonțul avea același calibru, și atunci, și acum", spunea, deunăzi, un camarad al militarilor de azi. Aș adăuga că și suferințele rămân aceleași, chiar și peste decenii. Dar, iată, printr-o inițiativă de bun augur, pot fi alinate: Haideți să facem împreună așezământul care le poate alina suferințele fizice și psihice militarilor români!
„Există un erou în fiecare din voi, fiți voluntari pentru eroii României!”, este deviza Asociației care a avut această inițiativă. Este al cincilea spectacol „Suflet de Erou” organizat de militari. „Evenimentul zilei” a fost alături de ei, chiar din anul înființării, atunci când i-am cunoscut în timp ce dăruiau cadouri, strânse din modestele lor salarii, pentru copiii unei școli, din București, în preajma Sărbătorilor de Iarnă.
Detalii despre „Suflet de erou 5” le-am primit de la organizatorii acestui eveniment de excepție, membi ai AMVVD: „Evenimentul îşi propune strângerea de fonduri pentru construirea primului Centru de Recuperare și Refacere, la standarde europene, din România, pentru tratarea și recuperarea fizică și psihică a militarilor veterani răniți, precum şi a familiilor celor decedaţi în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest. Acest proiect al AMVVD este unul pretențios, primul din țara noastră. Anul trecut am reușit să obținem un spațiu în comuna Singureni, județul Giurgiu. Pe o suprafață de 2 ha încercăm să construim un număr de 8 paviloane. Am reușit să avem lângă noi și să ne susțină artiști de renume, cum ar fi: actorii din îndrăgitul serial de televiziune „Trăzniții” Voltaj și mulți alții. Am rămas plăcut impresionați când Dan Helciug a răspuns fără ezitare invitației noastre de a ne susține. Și, vă spunem sincer, nu este singurul. De exemplu, Roxana Nemeș este pentru a treia oară când vine și ne susține și exemplele pot continua. Anul acesta vom avea și surprize, vor veni artiști fără ca noi să-i anunțăm pe afiș. Sperăm ca scopul nostru să fie bine înțeles și să reușim să facem ceea ce ne-am propus”.
Merită subliniat că AMVVD a fost înființată, în anul 2013, de o mână de oameni, veterani ai teatrelor de operații, unii dintre ei suferind traume și răni în urma atacurilor cu dispozitive explozive ale talibanilor sau a altor extremiști. După ce au scăpat cu viață și au fost tratați în străinătate, la întoarcerea în România militarii răniți au constatat că nu au unde să se recupereze pentru rănile grave care, pe unii dintre ei, i-a țintuit în scaune cu rotile.
Drept urmare, scopul principal al AMVVD este acordarea de sprijin membrilor și persoanelor cu probleme medicale și sociale provenite din rândul militarilor veterani, veteranilor (în rezervă, retragere sau activitate), obiectivul pe termen lung fiind realizarea unui centru de refacere, recuperare și reabilitare pentru militarii veterani și veteranii cu dizabilități din teatrele de operații.
Inimoasa asociație condusă de Marius Apostol a strâns în rândurile sale militari de la MApN, de la MAI, văduve ale militarilor căzuți în teatrele de operații ajungând să aibă, în acest moment, 15 sucursale în țară.