Ziua Unității Germane - 3 octombrie 1990

epa08411083 People observe Brandenburg Gate illuminated with the word 'Thank You' in various languages to mark the 75th anniversary of the end of World War Two in Berlin, Germany 08 May 2020. Countries in Europe are commemorating the Victory in Europe Day, known as VE Day that celebrates Nazi Germany's unconditional surrender during World World II on 08 May 1945. EPA/FILIP SINGER

Ziua Unității Germane -3 octombrie 1990. După 41 de ani de la separarea germanilor în două state, avea lor reunificarea.

Anul 1949 marca apariția Republicii Federale Germania (Bundesrepublik Deutschland) și a Republicii Democrate Germane (DDR).

Ziua Unității Germane - cum s-a ajuns aici

Cei 41 de ani de separare au fost marcați de momente dure. Zidul Berlinului, ridicat la 13 august 1961 a arătat încordarea dintre cele două blocuri militare și economice, Estul și Vestul. Pur și simplu, mica oază de bine, Berlinul de Vest a fost înconjurat cu zid de beton, sârnă ghimpată și cuiburi de mitralieră pentru a opri exodul din „raiul socialist” spre „capitalismul în putrefacție”.

Președintele american J.F.Kennedy rostise fraza celebră  „Ich bin ein Berliner” la 26 iunie 1963, tocmai pentru a arăta ideea că americanii aveau în vedere susținerea Germaniei Federale și a reunificării Berlinului. Willy Brandt era atunci primarul Berlinului de Vest.

Cancelarul Germaniei Federale Willy Brandt încercase o politică revoluționară, Ostpolitk. URSS, care nu dorea nici cea mai mică stare de cooperare între DDR și Germania Federală a lovit dur. Șeful de cabinet al Cancelarului a fost deconspirat ca agent STASI. Adică sovieticii au preferat să sacrifice un agent „fantomă” al STASI, serviciu secret „prieten” tocmai să torpileze relațiile Est-Vest.

Ronald Reagan, liderul american prezent la Berlin, în fața Porții Brandenburg a rostit discursul celebru: „Mr.Gorbatchev, tear down this wall!” - Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid pe 12 iunie 1987. Zidul a căzut la 9 noiembrie 1989.

Ziua Unității Germane - măsuri interne

Ziua Unității Germane a presupus un plan economic ambițios. Practic, Helmuth Kohl, considerat „Cancelarul Unificării Germane” a permis schimbarea la paritate a mărcii est-germane cu mărci vest-germane. La cursul economic real, o marcă est-germană valora 60 phenningi vest-germani. Pentru Germania Federală reclădită prin Planul Marshall, evident, a fost un efort economic considerabil.

A fost necesară o recalibrare a zonei est-germane fiindcă industria de acolo a devenit brusc neperformantă, dispărând piața tradițională a CAER.  Adică automobilele Trabant, Wartburg, fabrica Zeiss, vasele termoizolante de Jena au trecut prin transformări, unele dispărând altele fiind retehnologizate. Șomajul a fost o constantă în Est. Mulți ingineri, după 2004, au ales să meargă în Polonia, campioană a atragerii de fonduri europene, în sectorul construcției infrastructurii.  Astăzi, vechii comuniști est-germani s-au reinventat și sunt la putere,

Prima extindere a CEE

Ziua Unității Germane mai înseamnă ceva. Deși extinderea spre Est a Comunităților Europene, numite după Tratatul de la Maastricht din 1992, intrat în vigoare în 1993, Uniunea Europeană a fost teoretizată din 1992, Germania de Est a fost prima țară care a intrat de facto în sistemul comunitar, evident, prin absorbție în RFG.

Ziua de 3 octombrie este și astăzi Ziua Națională a Germaniei.

Sursa foto: Arhivă