Ziua Şarpelui! Şi ziua în care încep şcolile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ziua Şarpelui! Şi ziua în care încep şcolile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 La început de săptămână, ambianţa este plăcută şi liniştită. Începe școala, ce aventură! Crezi că poţi aborda unele persoane, că ai putere de convingere. Este doar o părere, dar norocul este de partea celor îndrăzneţi!

14 septembrie

 

Ziua Şarpelui! Şi ziua în care încep şcolile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 14 septembrie s-au născut  Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim, Alexander von Humboldt, Michael Haydn, Margaret Sanger, Dida Drăgan, Iosif Conta, Costache Conachi, Horia Bernea.

Pe 14 septembrie, tradiţional, sărbătoare mare, post negru, Înălțarea Crucii, dar în “Kalendar” este Ziua Şarpelui.

Această zi de septembrie, 14, în preajma echinocţiului de toamnă, simbolizeză momentul când pământul “se închide” la apropierea iernii, închizând spre protecţie toate insectele şi animalele târâtoare cu sânge rece. De Ziua Şarpelui nimănui nu-i este permis să omoare şerpi, sub pedeapsa morţii în următorul an de zile. (Olteanu, Speranția, Pamfile)

Se pare că este un obicei ce vine de multe mii de ani, poate de zeci de mii de ani. Pe când şarpele nu era “cel rău” ci model de înţelepciune şi de prudenţă. În tradiţia roxolanilor, popor antic insuficient studiat, dar care se pare că a avut o destul de mare influenţă în teritoriu actual la României, era un “tată-şarpe” un arhetip, un totem tribal. Şarpele era venerat în Dobrogea, iar statuia ce se găseşte la Muzeul Arheologic din Constanţa (dacă o mai fi acolo) este mărturie. Nu, nu este Glykon, este o confuzie generală, dar regretabilă. Basil (Vasile) Canarache, marele arheolog din Dobrogea, rudă cu noi prin alianță, împreună cu tatăl meu, pe atunci șeful muzeelor din România, știau exact despre ce și cum este vorba, i-am auzit vorbind, dar așa cum închid gura pentru multe, o s-o fac și pentru șarpele nostru. Pentru că așa trebuie!