Oficiali din peste 100 de ţări vor sărbători astăzi "Ziua României", în cadrul unui eveniment internaţional care a costat Guvernul 4,9 milioane de euro. Participarea la Expo Zaragoza 2008, din Spania, face parte din strategia Ministerului Mediului, din bugetul căruia s-a acoperit această sumă, de a promova imaginea României la nivel global şi a oferi o mai mare vizibilitate în rândul ţărilor UE.
"Ziua României" a debutat la ora 10.55, cu intonarea imnului naţional al ţării noastre şi al ţării gazde, în prezenţa unei delegaţii oficiale române conduse de ministrul mediului Attila Korodi şi a reprezentanţilor guvernului Spaniol. Cu toate că Expoziţia a fost inaugurată pe 13 iunie, lucrarile la pavilionul românesc au fost terminate cu o întârziere de peste două săptămâni.
Programul oficial al evenimentului va cuprinde discursuri, spectacole, concerte şi vizitarea pavilioanelor Spaniei, Germaniei, Vaticanului şi comunităţii Aragon.
Artiştii români invitaţi la Zaragoza sunt: Loredana Groza, Ansamblul Ciocarlia, Romanian Brass şi trupa Exclussiv. Conform unui comunicat de presă lansat de Ministerului Mediului la începutul acestei luni, programul organizat pentru Ziua României este structurat pe doua componente: cea oficiala şi cea cultural-artistică, dedicată în mod special comunităţii româneşti din Spania.
Expo Zaragoza este un eveniment internaţional organizat în Spania, între 14 iunie-14 septembrie 2008, în apropierea râului Ebro. Tema promovată este cea a apei şi a dezvoltării durabile. Una dintre cele mai mari atracţii este "Turnul de Apă", o clădire transparentă, de 80 de metri înălţime, aparţinând lui Enrique de Teresa, şi care sugerează căderea apei.
Celebra companie de circ "Cirque du Soleil", organizează parade zilnice şi spectacole pentru vizitatorii expoziţiei. Pe lângă delegaţiile oficiale a celor 104 de ţări invitate, mai participă un număr considerabil de organizaţii non-guvernamentale şi companii private. La finalul ediţiei, numai din achitarea taxelor de participare la eveniment, se vor strânge aproximativ 135 milioane de euro.
Mascota evenimentului este Fluvi, un strop de apă, care încurajează lupta împotriva poluării. Organizatorii au gândit acest eveniment ca o viitoare extensie a oraşului. Astfel că multe dintre clădirile incluse în această expoziţie vor fi ulterior închiriate diferitelor instituţii sau vor fi transformate în centre de afaceri, aşa cum se va întâmpla spre exemplu cu pavilionul Aragon.
Zaragoza este capitala administrativă şi financiară a comunităţii autonome Aragon din Spania, al cincilea oraş ca mărime din Spania, cu 660.000 de locuitori. La eveniment au mai participat alte 16 comunităţi independente spaniole, fiecare cu pavilionul său. În fiecare zi a expoziţiei a fost sărbătorită câte o ţară în parte, din rândul celor participante.
Pavilioanele oficiale au fost împărţite în 8 clădiri imense, diferenţiate şi pe cinci nivele eco-geografice şi opt tipuri de arii geografice (insule şi zone de coastă, oaze, zone dominate de gheaţă şi zăpadă, păduri din zone temperate, păduri tropicale, munţi şi podişuri, stepe, tundre şi zone de savană, răuri şi zone de şes). Acestea servesc la diferenţierea ţărilor participante.
Expoziţia internaţională s-a deschis fără România Conform publicaţiei româneşti din Spania, "Român în Lume", pavilionul României la Expo Zaragoza a avut o "istorie" nefericită. Deşi bugetul de 4,9 milioane de euro a fost acordat încă de anul trecut, licitaţiile s-au organizat abia anul acesta, în urmă cu câteva luni.
Pe lângă asta, firma care a câştigat proiectul s-a dovedit a fi incapabilă să-l ducă la bun sfârşit, iar Ministerul Mediului s-a trezit cu această problemă de a nu putea onora termenul în ceea ce priveşte inaugurarea pavilionului.
Aşadar, în timp ce peste 100 de ţări şi-au primit miile de invitaţi, pavilionul României a stat cu lanţul la uşă. Înăuntru o echipă de muncitori a unei firme din judeţul Mureş, care a acceptat lucrarea, a muncit contra-cronometru la amplasarea podelei şi a întregului mobilier sub presiunea provocată de opinia publică şi de ruşinea de a nu fi deschis pavilionul la timp.
La 14 zile de la inaugurarea Expo Zaragoza, comisarul pavilionului României, ing. Ligia Oancea, a declarat că lucrările au fost întârziate şi de faptul că s-au putut intruduce materiale doar în cursul nopţii, iar faptul că organizarea de şantier a fost retrasă de către spanioli, proiectul pavilionului a fost modificat, şi s-a renunţat la construirea unui etaj.
„Modificarea principală este că nu se va mai face mezaninului, unde trebuia să fie un restaurant cu specific românesc, din cauza faptului că organizatorii spanioli au retras organizarea de şantier. Nu ne mai dau asistenţă pentru că ei şi-au terminat această organizare înainte de deschiderea expoziţiei, în 13 iunie” (ziarul Român în lume).
(11.25)