ORA 13.45. Preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a îndemnat, azi, încă o dată, pe alegători să nu legitimeze lovitura de stat a USL şi să nu se prezinte la vot. Mesajul postat pe Twitter vine în replică la îndemnurile repetate ale reprezentanţilor USL.

  • "USL dă SMS-uri în numele meu prin care cheamă românii la vot. Indemnul meu pentru români e sa nu iasă la vot, să nu legitimeze lovitura de stat", a scris Traian Băsescu pe Twitter.

În acelaşi timp, premierul Victor Ponta îi cheamă românii la vot. "A sosit timpul normalităţii. Hai la referendum! Spune da!", este mesajul postat pe Facebook de premierul Victor Ponta.
ORA 13.08. Poliţiştii din Buzău au primit sesizări că în judeţ se continuă campania electorală pentru deminterea preşedintelui. Sesizările urmează să fie verificate.
ORA 12:16. PDL a depus mai multe plângeri penale privind fraude electorale la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, printre care una împotriva secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu. “Am depus plângere la Parchet pentru Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, care a cerut ilegal ca toţi preşedinţii de secţii de votare – care, vă menţionăm, sunt apolitici, nu sunt membrii de partid – să-i raporteze în mod abuziv din oră în oră prezenţa la vot în judeţul Teleorman. Acest lucru este ilegal şi abuziv. Domnul Dragnea face uz de funcţia publică pe care o are de preşedinte de Consiliu Judeţean”, a afirmat liderul PDL.
ORA 12:13. Votul a fost suspendat în şase secţii de votare din judeţul Mureş, după ce s-a constatat că ştampila de control a fost aplicată pe faţa buletinului de vot, nu pe spatele acestuia. Buletinele de vot cu ştampila de control aplicată greşit au fost anulate, fiind cazuri în care s-a impus anularea a peste 900 de buletine de vot, rămânând 1.000 repartizate, urmând a fi utilizate restul buletinelor de vot.
ORA 12:10. Filiala ieşeană a PDL a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi Poliţia în legătură cu deplasarea urnei mobile la Spitalul de Psihiatrie Socola din municipiu, democrat-liberalii susţinând că acolo au existat 200 de cereri pentru vot, în timp ce numărul buletinelor de vot trimise la spital este de 700.
ORA 11.30. Până la ora 10.00, din centralizarea datelor de la cele 2.800 de secţii de votare, se estimează că şi-au exprimat opţiunea prin vot 9,05% din numărul alegătorilor cu drept de vot.

În mediul urban, prezenţa a fost de 9,01%, iar în rural de 9,10%, potrivit estimării.
În 25 de judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional: Vrancea (15,28%), Mehedinţi (14,41%), Teleorman (13,82%), Brăila (12,6%), Olt (12,28%).
Participarea cea mai redusă a fost înregistrată în judeţele Harghita (1,72%), Covasna (3,94%), Satu Mare (4,27%), Bistriţa-Năsăud (5,18%), Sălaj (5,27%).
În municipiul Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 9,39%: sectorul 1 (10,29%), sectorul 2 (9,51%), sectorul 3 (8,76%), sectorul 4 (9,32%), sectorul 5 (8,55%), sectorul 6 (10,16%).
ORA 10.13. Asociaţia Pro Democraţia (APD) a anunţat că a depus o plângere penală cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral de către un ONG, care a distribuit fluturaşi în localităţi hunedorene ce informau că cei care au votat puteau participa la câştigarea unor premii, precum biciclete sau excursii. "Materialele includeau un spaţiu care ar fi trebuit vizitat de către alegători cu ştampila cu menţiunea «votat» pentru a fi înscrişi într-o tombolă din care ar putea câştiga premii precum telefoane mobile, biciclete sau excursii", se arată într-un comunicat al APD.
ORA 10.05. Doi bărbaţi au fost reclamaţi pentru că înregistrau maşinile ce se parcau la o secţie de vot din Capitală, ei pretinzând că sunt poliţişti, potrivit unei sesizări adresate Poliţiei. Incidentul ar fi avut loc la secţia de votare 132-133 din sectorul 1 Bucureşti. Incidentul a fost înregistrat la centrul de comandă al MAI, care în urma verificărilor poliţiştilor a informat că nu se confirmă cele reclamate.
ORA 10.00. Au fost înregistrate primele nereguli la secţiile de votare. La Piteşti, membrii unei secţii de votare au sesizat Poliţia după ce un bărbat a fost prins în timp ce îşi fotografia votul. În Capitală, doi pensionari au intrat în aceeaşi cabină de vot.
ORA 9.30. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat îngrijorarea că jurnaliştii care transmit de la secţiile de votare nu vor putea vota. "Voi staţi toată ziua aici?" i-a întrebat Dragnea pe jurnalişti, anunţând că social-democraţii vor face o solicitare la BEC. "M-am gândit că dacă cineva de aici vrea să voteze e discriminare", a spus Dragnea.
ORA 9.20. A votat şi preşedintele interimar, Crin Antonescu. Întrebat dacă are emoţii, Crin Antonescu a răspuns: "Oarecum! Am emoţii normale pentru o fiinţă vie!".

ORA 08.15. Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat, împreună cu soţia sa, la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, unde s-a întâlnit cu Dana Năstase, soţia fostului premier Adrian Năstase.

Ion Iliescu a venit la vot în jurul orei 8.00, alături de soţia sa, Nina. Fostul şef al statului a spus că la referendumul pentru demiterea preşedintelui a votat "da", pentru "limpezirea lucrurilor în ţară".
ORA 8.00. Pentru ca referendumul să fie validat, este necesară prezenţa a cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
Prima informare a Biroului Electoral Central privind prezenţa la urne va fi facută la ora 11:30, datele fiind valabile pentru ora 10:00. Următoarele informări vor fi făcute la orele 15:30 pentru ora 14:00, la 18:30 pentru ora 17:00, la 21:30 pentru ora 20:00 şi la ora 0:30 pentru ora 23:00.
ORA 7.05. Primul politician care a votat a fost Gigi Becali, care a dorit să facă acest lucru pentru "a da un semnal". Acesta crede că azi se vor prezenta la urne peste 10 milioane de alegători

ORA 7.00. S-au deschis secţiile de votare în cadrul referendumului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Secţiile de votare vor fi deschise până la ora 23.00, iar cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.

În timpul votului, alegătorii nu au voie să aibe asupra lor, în cabina de vot, aparate cu care să filmeze sau să fotografieze buletinul electoral. În caz contrar, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.

Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul de astăzi, Biroul Electoral Central a stabilit că "nu se justifică adoptarea măsurii de obligare a cetăţenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu au mai votat în altă secţie".

BEC precizează că în completarea listelor suplimentare va fi cuprins în dreptul fiecărui alegător venit la vot Codul Numeric Personal, în baza căruia se vor verifica situaţiile de vot multiplu, pedepsite cu închisoare între 6 luni şi cinci ani.

Prima secţie de votare s-a deschis la ora 22.00 ora României, în Auckland, în Noua Zeelandă. Următoarele secţii au fost în Australia, la Canberra, Sydney şi Melbourne.
Raportează abuzurile şi te premiem!

Pentru un referendum corect, "Evenimentul zilei" vă îndeamnă să luaţi atitudine dacă sunteţi martorii unor fraude. Filmaţi şi fotografiaţi orice document suspect!

Dacă depistaţi cazuri de vot multiplu, prin trecerea enei persoane de mai multe ori pe lista de vot, dacă se folosesc cărţi de identitate, dacă vedeţi sau vi se oferă personal bani pentru a vă influenţa votul, dacă sunteţi martori la orice neregulă legată de procesul electoral, trimiteţi urgent sesizarea dv. pe adresa [email protected] Trimiteţi dovezi de fraudare a referendumului şi puteţi câştiga bani şi produse în valoare totală de 10.000 de euro!
CITIŢI ŞI:

  • Dăm 10.000 de euro! Stai cu ochii pe fraude
  • USL pregăteşte o mineriadă la Vila Dante în ziua referendumului. Vanghelie îşi activează combatanţii la "Ziua porţilor deschise". Serviciile secrete sunt în alertă
  • DE CE NU MERG LA REFERENDUM. Mircea Mihăieş: Referendumul nu e ceva obligatoriu
  • DE CE NU MERG LA REFERENDUM. Ion Cristoiu: “Premierul a îndemnat, în chip iresponsabil, la fraudarea referendumului în favoarea USL”