Ziua pe care milioane de români o așteaptă. Ce sume vor primi seniorii României

Ziua pe care milioane de români o așteaptă. Ce sume vor primi seniorii României

1 septembrie vine cu motive de bucurie pentru toți pensionarii din România.

Conform OUG adoptate de Executiv, începând de la 1 septembrie se vor majora punctul de pensie, dar pensia minimă. Trebuie precizat că în ceea ce privește punctul de pensie, creșterea va fi mai mică decât cea stabilită actualmente prin viitoarea Lege a pensiilor publice.

Începând cu prima zi a toamnei, punctul de pensie va crește 14%, ajungând de la 1.265 lei la 1.442 lei. Pensia minimă va fi majorată de la 704 lei la 800 de lei, aceasta înregistrând o creștere de 14%.

În cazul persoanelor care au o pensie foarte mică, statul le va oferi o idemnizație socială astfel încât să ajungă la suma de 800 de lei.

Ordonanța va majora punctul de pensie cu un cuantum mai mic decât cel prevăzut inițial de viitoarea Lege a pensiilor (40%): în loc de 1.775 de lei, el va fi de 1.442 de lei, potrivit , scrie Avocat.net.

Punctul de pensie este important deoarece cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Prin urmare, creșterea punctului de pensii duce automat la creștere tuturor pensiilor.

Potrivit Legii pensiilor, pensionarii vor mai beneficia de o altă majorare a pensiilor în septembrie  2021, după ce punctul de de pensii se va majora până la valoarea de 1.875 de lei.

Procentul cu care va fi majorat punctul de pensie a fost anunțat pe ultima suta de metri. Inițial, PSD a propus ca majorarea pensiilor să fie cu 40%, iar această mărire să se facă începând cu data de 1 septembrie, lucru înscris într-o lege care a trecut prin Parlament cu voturile social-democraților și ale aliaților.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la finele lunii trecute că, în ciuda criticilor formulate public, și PSD-știi erau conștienți că dublarea alocațiilor și majorarea cu 40% a pensiilor nu pot fi susținute de buget, dar n-au avut curaj s-o spună public.

„Se va merge pe o creştere a punctului de pensie, dar eşalonat. Dublăm alocaţiile până în 2022, vom creşte pensiile cu procentul pe care ni-l cere legea, dar eșalonat. Este o măsură pe care cei de la PSD deja o aprobaseră în Guvern, doar că nu au venit să v-o spună”, a spus Cîțu.

„40% e o țintă de neatins”, anunțase și premierul Ludovic Orban.

 

Ne puteți urmări și pe Google News