Ziua Muntelui. Care sunt munţii din România pe care nu îi poţi uita?

Ziua Muntelui. Care sunt munţii din România pe care nu îi poţi uita?

De nouă ani, ziua de 14 septembrie este dedicată munţilor din România. Evz.ro te invită să umbli la cutia cu amintiri şi să vorbeşti despre cele mai plăcute peisaje şi zilele pe care le-ai petrecut în munţii româneşti.

Sărbătorită pentru prima dată în 2002, Ziua Muntelui se dorea un moment al dialogului constructiv despre problemele grave ale acestor zone (sărăcie, izolare), dar şi despre avantajele lor (oportunităţile turistice, mediul sănătos).

Muntele i-a inspirat pe mulţi. Sunt mii de maxime despre el, descrieri poetice şi mai multe. Goethe spunea că "muntele e înţelepciune, adevăr şi frumuseţe", iar Lucian Blaga cerea "Daţi-mi un trup, voi munţilor!". Însă una dintre cele mai interesante descrieri ale munţilor vine de la un om îndrăgostit de munte până peste cap. Karl Blodig este un alpinist austriac, de profesie optician şi jurnalist, care a rămas în istorie drept primul om din lume care a urcat toate vârfurile de peste 4.000 de metri din Alpi. Sunt 60, în frunte cu Mont Blanc. Interesant e că, deşi a terminat seria la vârsta de 31 de ani, Blodig s-a căţărat pe munţi de peste 3.000 de metri chiar şi la 70 de ani. Dar, pentru el, era vârsta a doua. A murit la 97 de ani. "Lumea munţilor trebuie iubită ca un întreg"

El spunea că "lumea munţilor trebuie iubită ca un intreg, cu ochii larg deschişi şi cu sufletul sensibil, să înţelegem animale şi plante, stânca şi albastrul cerului, lumina şi culoarea. Într-un cuvânt – natura".

Ne puteți urmări și pe Google News

E greu să faci un top al celor mai frumoase obiective muntoase din România. Unul oficial. Dar, pentru fiecare dintre noi, a numi cinci locuri în care ne-am simţit bine în compania munţilor nu e atât de greu. Fără locuri, la egalitate. Ordinea obiectivelor de mai jos e întâmplătoare.

Peştera Scărişoara. Peştera din munţii Apuseni ascunde cel mai mare gheţar subteran din România. De aceea, localnicii îţi vor spune mereu de gheţar, nu de peşteră. Deci, dacă te rătăceşti pe drumurile pietruite din Gârda, întreabă de Gheţarul Scărişoara. Peştera e specială prin figurinele din ea, stalagmite de gheaţă cu forme ciudate, ce îţi pun imaginaţia la treabă. FOTO - Arhiva EVZ Vârful Pietrosu. Munţii Rodnei (nordul Carpaţilor Orientali) în ansamblu sunt speciali, prin traseele lor care bătătoresc crestele, nu trec pe sub ele. Şi peticele de zăpadă care nu dispar niciodată. De pe Pietrosu, cel mai adesea priveşti norii, dar când se luminează ai parte de un peisaj incredibil, parcă trucat, al Rezervaţiei Munţii Rodnei. FOTO - Dan Harabagiu Lacul Gâlcescu (uneori întâlnit Câlcescu). Ascuns într-o căldare imensă din Munţii Parâng, Gâlcescu este cel mai mare dintre cele vreo 10 lacuri pe care le găsim aici. Priveliştea de pe una dintre buzele căldării (de pe creastă) este una aparte: ai în faţă un lac mai mic, care comunică cu Gâlcescu printr-o mic râuleţ în cascadă şi alte câteva ochiuri de apă, înconjurate de iarbă grasă şi înaltă şi de pâlcuri de jnepeni. Zonă perfectă de poposit cu cortul şi uşor accesibilă dintre Obârşia Lotrului. Pentru drumeţii mai rezistenţi, există şi un traseu ce porneşte din staţiunea Rânca. FOTO - Arhiva EVZ Marele Grohotiş din Masivul Piatra Craiului, o îngrămădire de bucăţi de rocă colţuroase create prin spargerea stâncilor care s-au prăvălit din munţi, este o adevărată aventură pentru turiştii care vor să îl escaladeze. Din fericire, există jnepeni care o să îi ajute în timpul căţărării pe panta uriaşă, lată de patru kilometri, care se întinde în partea de vest a abruptului Bîrsa Mare, un perete de stâncă ce este în unele porţiuni aproape vertical. FOTO - Mircea Verghelet, pcrai.ro Lacul Bucura din Parcul Naţional Retezat, cel mai mare lac din România format prin topirea unui gheţar, se află într-o căldare glaciară, la 2.040 de metri altitudine, într-un peisaj alpin aspru, în care se îmbină stâncile, pajiştile verzi şi apa limpede. În apropiere, la aproximativ trei-patru ore de mers, se află un alt lac spectaculos, Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din ţară: în centrul său, adâncimea ajunge la 29 de metri. FOTO - Arhiva EVZ Primele imagini şi descrieri ale cititorilor: Cele mai frumoase locuri din munţii României Aşteptăm pozele dumneavoastră la dan.arsenie@evz.ro sau la andreea.dogar@evz.ro pentru a completa lista. Va rugam sa adaugati o scurta descriere a locului prezentat. Care sunt locurile din munţii româneşti pe care nu le poţi uita?