Aproape 5.000 de sindicalişti din învăţământ au protestat astăzi, în trei "reprize", în Capitală. Astfel, Piaţa Victoriei, Ministerele Educaţiei şi Muncii, dar şi Palatul Cotroceni au fost "asaltate", chiar de "Ziua Mondială a Educaţiei", de cadrele didactice nemulţumite de măsurile de austeritate impuse de guvern.
"Nu avem de ales. În loc să sărbătorim, cum fac alte ţări, a trebuit să ieşim în stradă", au justificat, de la tribuna din Piaţa Victoriei, organizatorii. Primul protest s-a materializat puţin după ora 11.30, în faţa clădirii guvernului, când aproape 3.000 de sindicalişti - din Bucureşti sau aduşi cu autocarul din mai multe judeţe ale ţării - s-au adunat dârdâind de frig, fluturând steaguri cu însemnele sindicale, bătând toba, sunând din clopoţel şi scandând "Hoţii!" sau "Demisia!".
Ironii la "faptele electorale" de anul trecut ale guvernanţilor s-au făcut auzite, timp de o oră, de pe scena amenajată, acompaniate, pe alocuri, de o fanfară adusă de sindicaliştii bucureşteni. "În campanie doamna Udrea ne învăţa să dăm cu mopul! De ce nu veniţi acum să daţi cu mopul, doamna Udrea, când nu mai sunt femei de serviciu în şcoli şi grădiniţe", a invitat-o unul dintre liderii sindicali pe ministrul dezvoltării regionale şi turismului.
În acelaşi ton ironic, premierul Emil Boc a fost lăsat pe mâna sindicaliştilor clujeni prezenţi la protest. "Am o rugăminte pentru colegii de la Cluj", a spus la microfon unul dintre lideri. "Când plecaţi cu autocarul, luaţi-l şi pe domnul Boc şi duceţi-l înapoi în satul lui natal, unde să facă ce ştie el, să cosească şi să fredoneze "Puşca şi cureaua lată". A, şi opriţi în drum şi la Băneasa, unde să-l lăsaţi pe domnul Funeriu, să plece în Franţa".
Citiţi mai multe despre desfăşurarea evenimentelor din Piaţa Victoriei
Un marş funebru s-a auzit din boxe la un moment dat, simbol pentru "funeraliile învăţământului". La fel, pe acelaşi ton sumbru, numele ministrului educaţiei a fost asociat, pe pancarte, prin termenii "Funeriu-funerar".
Mitingul de la Victoriei s-a terminat după o oră, când protestatarii au pornit într-un marş la sediile ministerelor Educaţiei şi Muncii, unde două comisii ale liderilor sindicali urmau să intre la discuţii. În jurul orei 13, mare parte dintre nemulţumiţii de la Victoriei au ajuns la ministere. În urma unor discuţii la Ministerul Muncii, liderii sindicali au anunţat că negocierile privind Legea salarizării unitare şi salarizarea pe 2011 vor începe miercuri, la ora 17.00.
În acelaşi timp, la Palatul Cotroceni, alţi aproape 2000 de sindicalişti au scandat împotriva măsurilor de austeritate. Preşedintele Traian Băsescu se afla la Constanţa, pentru funerariile mamei sale, Elena Băsescu, care a decedat ieri, cât acesta se afla la Bruxelles.
Ca atare, sindicaliştii au purtat negocieri cu consilierii şefului statului. Ca o concluzie, unul dintre profesorii sosiţi cu autocarul de la Bihor explica, la protest: "Am venit încă de ieri, de la ora 11, special pentru asta. Pentru că suntem marginalizaţi, nu ne-a mai rămas decât să ieşim în stradă. Asta şi greva generală, dar să sperăm că nu se va ajunge la asta".
Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat astăzi, la emisiunea "Evenimentele zilei" de la postul B1, că se cunosc problemele strigate de sindicalişti, dar că sistemul începe să devină "stabil": "180.000 dintre cei 230.000 de angajaţi sunt cadre didactice titulare". În plus, a adăugat ea, "ministerul trebuie să încurajeze intrările în sistem, prin creşterea salariilor debutanţilor, iar pentru asta trebuie făcute eforturi financiare".
Însă, liderii sindicali spun că salariile dascălilor au scăzut în medie cu 40%, şi nu cu 25%, din cauza pierderii unor sporuri. Aceştia critică şi amânarea adop tării Legii educaţiei.