A 160-a ediție a sărbătoririi Zilei Marine, la Constanța, va fi adaptată condițiilor anti-pandemie, fără participarea publicului, doar cu o ceremonie militară în portul militar Constanța, urmând ca președintele Klaus Iohannis să urce pe fregata „Regina Maria”, defilând, alături de alte nave, pe mare, de la Constanța la Midia.
Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române și, spre deosebire de alți ani, nu va mai aduna, pe Faleza Cazinoului din Constanța zeci de mii de participanți, turiști și localnici. Reprezentanții Forțelor Navale Române susțn că manifestările din acest an sunt adaptate noilor condiții impuse pentru prevenirea răspândirii și a infectării cu noul coronavirus SARS CoV-2.
Pentru a preîntâmpina adunarea unor mase mari de oameni, nu vor mai fi organizate activitățile tradiționale pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române, pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, precum și în alte porturi maritime și fluviale din țară. Sâmbătă dimineață, în portul militar Constanța vor fi organizate ceremonii militare și religioase, în prezența președintelui Klaus Iohannis, fără a fi permis accesul publicului.
Exercițiile demonstrative de pe mare se vor desfășura în interiorul portului Constanța și în larg, în rada exterioară. Defilarea navelor, pe mare, de la Constanța la Midia, la care va participa și șeful statului, va putea fi urmărită de publicul care se va afla oriunde pe plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari sau pe faleza Cazinoului. Toate activitățile de Ziua Marinei vor fi prezentate prin transmisii, în direct, pe pagina Forțelor Navale Române de pe Facebook. Televiziunea națională va transmite, în direct, imagini din portul militar Constanța și de pe mare, de la bordul navelor care vor defila de la Constanța la Midia.
Programul complet al festivităților de Ziua Marinei
Ceremoniile din portul militar Constanța încep sâmbătă, 15 august, la ora 9,30, cu constituirea dispozitivului Gărzii de Onoare și a Fanfarei Forțelor Navale Române, urmată, la 9,55, de întâmpinarea președintelui Klaus Iohannis, de către șeful Statului Major al Forțelor Navale, trecerea în revistă a Gărzi de Onoare, salutul Gărzii de Onoare și „deplasarea persoanei oficiale în tribună”.
La ora 10,00, la bordul navelor din portul militar Constanța are loc ceremonialul ridicării pavilionului, geacului și marelui pavoaz. Urmează intonarea imnului de stat şi executarea a 21 salve de salut de pe digul de nord din zona Farul Verde al portului civil. În portul militar, IPS Teodosie și un sobor de preoți oficiază, timp de 10 minute, serviciul religios. Președintele Klaus Iohannis are, apoi, 13 minute, la dispoziție, pentru alocuțiunea pregătită de Ziua Marinei.
Festivitățile din portul militar Constanța durează mai puțin de o oră pentru că, la 10,25, are loc îmbarcarea persoanelor oficiale, în frunte cu Klaus Iohannis, la bordul fregatei „Regina Maria” (F222) pentru a asista la defilarea navelor pe mare. Timp de o oră, până la 11,30, în rada interioara și în rada exterioară oficialii vor urmări exercițiile demonstrative: respingerea atacului unor ambarcațiuni ușoare, combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, distrugerea dispozitivelor de cercetare submarină, respingerea atacului aviației, căutarea și atacul unui submarin.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale Române, Corneliu Pavel, la exercițiile demonstrative participă militari și nave al Forțelor Navale Române, ale Gărzii de Coastă, elicoptere Puma Naval și avioane Mig 21 Lancer și F16, avioane americane de patrulare și de culegere informații, nave ale Agenției Române de Salvare Vieți Omenești pe Mare (ARSVOM).
Apoi, după ora 11,30, în timpul defilării navelor pe mare, mai multe elicoptere Puma, dar și aeronave ale partenerilor străin, vor evolua de la sud la nord, de-a lungul litoralului. Fregata „Mărășești” va conduce defilarea de la Constanța spre portul Midia, după care va coordona manevrele de ancoraj. La ora 13,00, trei elicoptere vor zbura dinspre mal spre Fregata „Regina Maria”, executând salutul specific de final.