Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. De ce avem nevoie să ne strângă cineva în brațe

O îmbrățișare face minuni. E un gest simplu cu efecte majore, chiar dacă aproape nimeni nu se gândește așa departe. Atunci când oamenii se îmbrățișează, au loc schimbări hormonale majore în corpul lor, iar efectele sunt exclusiv pozitive. De aproape 30 de ani, după „Blue Monday”, cea mai tristă zi din an, lumea e invitată să celebreze Ziua Internațională a Îmbrățișărilor.

An de an, în data de 21 ianuarie, celebrăm ziua internaţională a îmbrăţişărilor. Ideea a fost lansată, în anii ’80, de un pastor american. Mai exact, în anul 1986. Psiholog de profesie, Kevin Zaborney își încuraja enoriaşii să-şi arate sentimentele în public. Foarte repede ideea unei zile a îmbrățișărilor a trecut granițele Statelor Unite ale Americii. Sărbătoarea a fost adoptată de multe ţări din Occident. Ba mai mult, în urmă cu un deceniu, un australian a lansat o campanie de ”îmbrăţişări gratuite”, după moartea mamei sale. Un gest minimalist, dar care – spun experţii – ne ajută să fim mai sănătoşi la trup şi minte.

10 secunde pentru a schimba chimia corpului

Îmbrățișările oferă un sentiment de siguranță, calmează și dau energie. Cel îmbrățișat poate să se simtă iubit sau important pentru cel care îmbrățișează. Ce se întâmplă, de fapt? În urma unei îmbrățișări, nivelul unor hormoni umani se modifică. Concret, nivelul Oxytocinei crește, iar Cortizonul scade. Această modificare hormonală este un real beneficiu pentru organism. Asta pentru că Oxytocina este hormonul care dă starea de bine, iar Cortizonul este hormonul stresului. Pe scurt, îmbrățișările reduc stresul și ne fac să ne simțim în al nouălea cer. Pe cale de consecință, cu stresul redus și fericirea expandată, întreg organismul reacționează la starea de bine. Specialiștii care au studiat fenomenul au putut demonstra astfel că îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, ameliorează depresia și scad tensiunea arterială.

Matematică simplă

Cât credeți că e nevoie pentru asemenea beneficii pentru sănătate? Specialiștii au calculat: minim 10 de secunde de îmbrățișare. Oamenii de știință au calculat și de câte îmbrățișări are nevoie, un om, cel puțin, într-o zi: opt. Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană susținea faptul că: “Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”. S-a dovedit științific faptul că acei copii care sunt îmbrățișați de micii cresc mai bine și se dezvoltă mai armonios decât cei neglijați.

Îmbrățișările în lume

Potrivit concepţiei occidentale, îmbrăţişarea este un gest banal. Totuși există cutume diferite în țările lumii. Americanii se îmbrăţişează şi dacă nu se cunosc. Pentru francezi îmbrățișarea aproape că face parte din salut. În România lucrurile sunt amestecate, noi abia acum ne aliniem unui trend.

În alte țări, contactul fizic nu e agreat. Trei saudiți au fost arestați de poliția religioasă după ce au îmbrățișat necunoscuți pe stradă, pentru că deciseseră să aducă un strop de bucurie şi oamenilor din această țară. Ei au fost şi obligaţi să semneze un angajament prin care promiteau să renunţe la aceste ”practici exotice”.

Sursa foto: Priscilla Du Preez / Unsplash