Când 83 de milioane de turiști străini vizitează o țară într-un an, este clar că există un motiv foarte bun pentru o astfel de performanță
Hexagonul obţine anual din turism peste 45 miliarde euro, aproape o treime din PIB-ul României şi circa 1,6% din PIB-ul de peste 2,8 trilioane de euro al Franţei. Cei care viziteaza ţara au ce să vadă: numai Disneyland înregistrează anual peste 16 milioane de turiști, de peste opt ori mai mult decât numărul total de străini care vizitează România într-un an. Pe locul al doilea în topul celor mai populare obiective turistice din Hexagon se află Muzeul Luvru (9,5 milioane turişti), Palatul Versailles (7,3 milioane), Turnul Eiffel (6,4 milioane), Centrul Pompidou (3,9 milioane), Muzeul Orsay (3,7 milioane), Cité des Sciences et de l’Industrie (2,7 milioane), Muzeul de Istorie Naturală (2,1 milioane) şi Arcul de Triumf (1,8 milioane), toate din Paris.
Ce n-a văzut Parisul
Expresia din titlu simbolizează ceva total ieșit din comun sau, mai degrabă, ceva care nu există. Pentru că parizienii au văzut cam de toate în cel mai vizitat oraș al planetei. La o populație de 2,3 milioane de locuitori (zona municipală), numărul turiștilor străini care- l vizitează anual depășește 16 milioane. Cele mai populare nouă destinații ale Franței, enumerate la început, sunt din Paris. Nu trebuie să ratați nici Galeriile Naționale, Muzeul Armatei, Muzeul Branly, Turnul Montparnasse, Sainte-Chapelle, Muzeul Orangerie, Muzeul Rodin sau Panthéon-ul. O deplasare cu avionul, dacă vă rezervați din timp, vă poate costa în jur de 110-120 euro dus-întors, iar o noapte de cazare la trei stele costă în jur de 80-85 de euro camera dublă.
Valea Loarei
Dacă vreți să ieșiți din Paris și să vedeți o altă față a Franței, prima oprire ar trebui să fie Valea Loarei. Regiunea dintre Sully-sur-Loire și Chalonnes se află din anul 2000 pe lista obiectivelor protejate de UNESCO. Peisajul natural de o frumusețe rară se îmbină cu arhitectura deosebită a numeroaselor castele ridicate în perioada Renașterii. Printre cele mai renumite se numără Château de Chambord, Château d’Amboise și Château de Chenonceau. Nu ratați orașele istorice precum Chinon, Orléans (unde are loc în septembrie Festivalul Loarei), Vieux-Tours sau Angers (cel mai mare oraș din regiune). O noapte de cazare în Angers costă în jur de 50 de euro, iar o vizită la un castel costă în jur de 10-11 euro, la care adăugați transportul.
Sudul Franței
Fie că vorbim de Nisa, Cannes sau Marsilia, Sudul Franței este una dintre cele mai frumoase și exotice zone ale țării. Regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur este a treia cea mai bogată din Hexagon, cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din Europa, și a doua zonă turistică a țării, după Île-de-France. Nu ratați Palatul Papilor din Avignon, cea mai mare construcție gotică din Evul Mediu, care a supraviețuit până în ziua de azi. Parc Phoenix din Nisa, Vieux Port din Marsilia, portul militar din Toulon, Muzeul Departamental din Gap, băile cu apă termală din Digne- les-Bains sau Vieux Port din Cannes sunt printre obiectivele care nu ar trebui ratate. O noapte de cazare în Marsilia sau Nisa costă în jur de 40 de euro, iar la Cannes circa 50 de euro. Biletul de avion până în Marsilia este în jur de 210 euro dus-întors, iar până în Nisa circa 120 euro.
Relaţia economică dintre Franţa şi România
Franţa este unul dintre cei mai importanţi investitori din România. Nume grele precum Societe Generale (prin BRD), Orange, Renault (prin Dacia), Auchan, Danone, LafargeHolcim, Groupama, Sanofi, Carrefour, Leoni, Schneider şi Saint-Gobain sunt în ţara noastră jucători de bază în domeniile lor de activitate. Dacia chiar este cel mai important exportator al României şi produce unele dintre cele mai bine vândute modele din ultimii ani din portofoliul Renault. Numai valoarea automobilelor exportate de România în Franța depășește anual 830 milioane euro. Valoarea schimburilor comerciale dintre Franţa şi România a crescut semnificativ în ultimii ani, depăşind anul trecut 7 miliarde euro. Companiile franceze sunt al patrulea mare investitor străin, cu un volum total de peste 5,3 miliarde euro.