În clipa în care ceasul a bătut miezul nopții, la sfârșitul zilei de 29 decembrie, Samoa și Tokelau au trecut rapid la 31 decembrie, anulând complet ziua de 30 decembrie.
„În timp ce aici este vineri, în Noua Zeelandă este sâmbătă, iar când suntem duminică la biserică, ei fac deja afaceri în Sydney și Brisbane”, a spus premierul samoan Tuila'epa Sailele Malielegaoi.
Premierul spune că „se simte grozav” după saltul în timp
Premierul Samoa Tuila'epa Sailele Malielegaoi a declarat atunci că „se simte grozav” după saltul în timp.
Samoa este situată la jumătatea distanței dintre Noua Zeelandă și Hawaii și are o populație de 180.000 de oameni. Conform recensământului aproximativ 131.000 de persoane care trăiesc în Noua Zeelandă sunt de origine samoană. Ora locală până pe 29 decembrie a fost cu 23 de ore în urmă, dar acum este cu o oră înainte.
Tokelau este un teritoriu minuscul administrat de Noua Zeelandă, format din trei insule. Se află la nord de Fiji, aproximativ la jumătatea distanței dintre Hawaii și coasta australiană.
Cele două state au decis să renunțe la ziua de 30 decembrie
Cele două state insulare din Oceanul Pacific au decis ca ziua de 30 decembrie să nu mai existe. Acest lucru s-a întâmplat prin schimbarea radicală a fusului orar. Mai precis, Samoa și Tokelau au sărit de la 29 decembrie 2011 direct la 31 decembrie 2011.
Dacă până în acel moment Samoa era ultima țară în care răsărea soarele, după schimbarea fusului orar și renunțarea la ziua de 30 decembrie statul insular era primul în care soarele își făcea apariția. Motivul acestei decizii a fost unul economic.
Reprezentanții statului Samoa au anunțat hotărârea luată în luna mai a anului 2011, motivând că încearcă să își îmbunătățească relațiile cu principalii parteneri comerciali. Este vorba despre Australia și Noua Zeelandă.
La câteva luni Tokelau, țara vecină cu Samoa, a luat hotărârea să îi urmeze exemplul. La finalul anului 2011, ambele țări au trecut de la 29 decembrie ora 23:59 direct la 31 decembrie ora 00:00, iar ziua de 30 decembrie 2011 nu a mai existat de atunci pentru cele două popoare.
De fapt Samoa a revenit la fusul orar de acum 129 de ani
Până la această schimbare, statul Samoa se afla cu 21 de ore în urmă față de orașul Sidney. După schimbarea fusului orar, Samoa a început să fie chiar cu trei ore înainte.
De fapt Samoa a revenit la fusul orar de acum 129 de ani, când comercianții din Statele Unite ale Americii i-au convins pe reprezentanții statului să își alinieze fusul orar la cel pe care era situată Samoa de Est, cunoscută și sub numele de Samoa Americană, pentru a ușura comerțul cu statul California, scrie BBC.