Ziua Constantin Brâncuși, 19 februarie. Constantin Brâncuși este considerat cel mai important sculptor al „sublimului” secolul XX.
Ziua Constantin Brâncuși. Este cel mai important sculptor din secolul XX.
Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române, afirmă că Brâncuşi este cel mai important sculptor al sublimului de secol XX, opera marelui artist fiind una centrată în totalitate pe o pedagogie a armoniei existenţei umane la nivel de individ şi de specie.
„Cum definim actualitatea lui Brâncuşi, la nivelul anului 2021?
Un bilanţ al cercetării, realizat cu ocazia retrospectivelor Brâncuşi de la Paris şi Philadelphia, din 1995, semnala, la capătul a opt decenii de eforturi, patru probleme fundamentale rămase fără soluţie.
Opera sculptorului rămâne inanalizabilă (semnificaţia motivelor sculpturale nu poate fi determinată).
Izvoarele de inspiraţie nu se cunosc.
Brâncuşi rămâne inclasabil (în istoria artei - n.r.).
Nu sunt identificaţi (sistematic) artiştii de filiaţie brâncuşiană”, a declarat Matei Stîrcea-Crăciun, autor al unui amplu tratat de hermeneutică asupra creaţiei brâncuşiene.
Ziua Constantin Brâncuși. Este cel mai important sculptor din secolul XX
Ziua Constantin Brâncuși. În prezent, potrivit cercetătorului, suntem beneficiarii unui „salt calitativ”. O metodă intensivă de interpretare a sculpturii abstracte, dezvoltată la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române.
Este vorba despre hermeneutica endogenă, care oferă soluţii la trei din cele patru probleme.
El spune că "semnificaţia alegoriilor sculpturale a fost descifrată, motiv cu motiv, iar principalele izvoare de inspiraţie ale artistului - Rodin, sapienţa ţărănească, Biblia, Eminescu, Gauguin - au fost identificate".
Totodată, „a fost conceptualizat curentul artistic lansat de Brâncuşi în arta veacului XX, simbolismul hylesic (material), iar opera maestrului a fost poziţionată în istoria artei prin raportare nu la contextul modernităţii, ci la o perspectivă macro-diacronică (două milenii)”.
„Identificarea sistematică a artiştilor de filiaţie brâncuşiană rămâne un deziderat cu statut imperativ, a cărui împlinire depinde de elaborarea unei strategii complexe de acţiune”, consideră cercetătorul.
Când este sărbătorită Ziua Constantin Brâncuși
Este vorba despre legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși, ca sărbătoare națională.
Cu această ocazie, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice, arată Agerpres.