UPDATE 23.02: A şasea zi de proteste s-a stins în linişte, aşa cum a început.
UPDATE 22.43: Ministul de Interne, Traian Igaş, a trecut şi el prin Piaţa Universtăţii, în care a mai rămas un mic grup de protestatari. "Fiecare om are dreptul să-şi exprime opinia, însă nu sunt de acord cu violenţa. Nu am emoţii pentru mitingul de mâine, sper ca participanţii să fie civilizaţi", a spus Igaş, care nu a fost huiduit de protestatari.
UPDATE 22.30: Îngheţat la protest, epigramistul Aculin Tănase , care susţine că de la el s-au inspirat realizatorii filmului "Filantropica", s-a retras în barul actorului George Mihăiţă, "Jos Pălăria", şi îşi vinde cărţile, la 30 de lei bucata. Recită "Celui care nesocoteşte interesul naţional", aluzie la Ion Iliescu, epigramă care se găseşte la pagina 67 a cărţii sale. Eu pe el, deşi nu-miplace/Îl scot la datorie,/Pentru că, prin tot ce face,/Vrea pe Ţepeş să-l învie".
UPDATE 21. 15: Un taximetrist povestește că, în Otopeni, PNL încearcă să strângă 200 de protestatari, pe care să-i aducă în București. Prețul: 50 de lei de „fes”. Posibilii protestatari cer, însă, câte 100 de lei.  
UPDATE 21.00: În Piața Universității încep să apară mici tensiuni, se pare că unii protestatari trimiși de anumite partide politice sunt deranjați de mesajele de pe pancarte. Teodora Zăbavă, șefa departamentului Comunicare Active Watch -Agenția de Monitorizare a Presei, a declarat că a fost îmbrâncită de doi protestatari care purtau șepci de la PNL:”Ne-au îmrâncit și au încercat să ne rupă banner-ul pe care scria PSD-USL, aceeași mizerie”.
UPDATE 20.15: Unii dintre ultrași s-au aliat ”taberei intelectualilor” și scandează ”PDL-USL, aceeași mizerie”. Tot pe partea cu Facultatea de Arhitectură, un lector de la SNSPA, Claudiu Crăciun, conduce din portavoce, scandările.
UPDATE 20.00: În Piața Universității s-au strâns în jur de 800 de oameni. Jandarmii au întărit dispozitivele, „țestoasele” au înconjurat protestatarii. Au apărut și ultrașii, care se disting după fulare și scandări.
UPDATE 19.45: În mulțime au apărut și domnișoare care oferă, gratuit, ceaiuri. Nu vor să spună de unde sunt și nici să facă vreo declarație.
UPDATE 19.30: Purtătorii de pancarte pe care sunt menționate diverse orașe, gen ”Aici este Craiova", nu sunt, de fapt, din acele orașe. Întrebați în ce cartier sau pe ce stradă locuiesc, spre exemplu, în Craiova, ei au răspuns că în… Buzăului, cartier neexistent, în realitate, în Bănie. În plus, pancartele pe care sunt menționate numele diverselor orașe sunt identice, ca și mărime și fonturi.
UPDATE 19. 15: ”Paraziții societății”, scrie pe o pancardă agitată de o femeie. În Piață și-au făcut apariția protestatari din mai multe orașe ale țării, veniți, probabil, din seara aceasta, pentru mitingul USL de mâine. Sunt mai multe pancarte care amintesc de ”vinul sfințit de la Hrebenciuc”, aluzie la stenogramele din dosarul DNA, în care liderul PSD îi propunea Patriarhului Daniel afaceri cu vin bisericesc.
UPDATE 19.00: Covrigi scumpi la protest – 2 lei.  În Pasaj se vând cu un leu.
UPDATE 18.46: Îmbrăcați la parpalac, vreo 20 de susținători de-ai lui Dan Diaconescu au luat poziții pe ultima scară din fața Teatrului Național și ridică nervos pancarte pe care scrie ”Legea Cojocaru”. ”Are România zeci de conturi secrete, pe care le știe SRI. Când domnul Dan Diaconescu o să ajungă președinte la Cotroceni, o să pună mâna pe hârtii”, spune Vasile, ridicător de pancartă și susținător ”neplătit”.
UPDATE 18.33: Marian, student la Drept, e prezent și el în Piață. Tânărul nu strigă "Jos Guvernul!". Asta nu înseamnă că a venit degeaba, are ceva propuneri: ”Mie îmi plac mult călătoriile și aș vrea legalizarea marihuanei și libertate. Frate, de ce la olandeji se poate și la noi nu”. Nea Costel, un protestatar mai experimentat, îl pune la punct: ”Du-te la olandezi, puțoiule, nu pentru asta am luptat la Revoluție”.
Revendicările tânărului au stârnit furia mai multor protestatari. S-a iscat un mic conflict. Marian și încă un tânăr, care avea aceleași nemulțumiri, au fost luați de polițiști. 

FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

UPDATE 18.11: În Piața Universității sunt în jur de 300 de persoane.
UPDATE 17.00: Cântărețul Florin Chilian a venit în Piața Universității și declară, ironic, că a făcut-o pentru a-i felicita, personal, pe jandarmi, pentru violențele comise.
Jurnalistul Cornel Nistorescu este, de asemenea, în piață, după ce și realizatorul TV Mircea Badea și-a făcut apariția, în ultimele două seri.
UPDATE 16.30: Reprezentanții societății civile – 26 de ONG-uri – au refuzat să participe la consultări cu prim-vicepreședintele PDL, Teodor Baconschi.
Organizațiile au emis și un Comunicat în care, printre altele, se menționează: "Experiența ultimilor ani ne-a demonstrat disprețul profund al actualului regim pentru societatea civilă, manifestat prin lipsa dialogului social și civic, suspendarea consultărilor publice în privința unor legi de maximă importanță pentru societate prin asumarea răspunderii, invocarea majorității parlamentare ca argument suprem în favoarea oricărei decizii politice. Politicienii trebuie să învețe să asculte de vocea societății civile și de revendicările ei. (…)În aceeași măsura, ne exprimăm revolta și îngrijorarea față de calitatea slabă a liderilor politici din opoziție, complici la fenomene pentru care învinuim și puterea, cum ar fi politizarea administrației locale, nepotismul, corupția, traseismul politic și incapacitatea de a reforma partidele din care fac parte."
Primăria Sectorului 1 a interzis vânzarea băuturilor alcoolice, pe o rază de un kilometru, în jurul Pieței Universității, până pe 23 ianuarie, între orele 17.00 – 00.00, la solicitarea Jandarmeriei. Interdicția nu se aplică, însă, barurilor din centrul vechi, care se află pe raza sectorului 3.
UPDATE 16.00: Aproximativ 250 de persoane, majoritatea pensionari, s-au strâns pe platoul din fața Teatrului Național. Unii dintre ei au venit cu nepoțeii. Ei strigă lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale. Ei s-au adunat și în memoria lui Cristi Pațurcă, autorul Imnului Golanilor, de la a cărui moarte se împlinește, astăzi, un an.
USL a obținut autorizație pentru organizarea unui miting, dar liderii social-democrați nu vor să vină la Universitate, ci preferă zona Arcul de Triumf – Piața Victoriei. Decizia survine incidentelor de marți seara, când Ludovic Orban a fost huiduit și alungat din mijlocul protestatarilor, la Piața Universității. Protestul Opoziției este programat pentru mâine, între orele 14 – 19 și a fost autorizat de Primăria Capitalei.
Pe de altă parte, Asociația Suporterilor Români a anunțat că se va alătura, oficial, protestelor de la Universitate, joi, începând cu ora 18.
"Veteranii" protestelor ajunse la ziua a șasea – pensionarii și revoluționarii – au ajuns, deja, în Piața Universității și s-au așezat pe treptele din fața Teatrului Național. Deocamdată sunt 50 de persoane, aceleași din zilele trecute.
Oamenii s-au adunat și pentru a cinsti memoria lui Cristian Pațurcă – autorul celebrului Imn al Golanilor – de la a cărui moarte se împlinește, astăzi, un an. Imnul Golanilor a fost compus în timpul protestelor din 1990, împotriva lui Ion Iliescu.
Protestele au scăzut în intensitate, luni și marți, după incidentele de duminică. Aseară, la Universitate s-au adunat aproximativ 800 de persoane. Manifestanții erau împărțiți în două tabere, tinerii și ONG-iștii preferând să nu se amestece cu protestatarii din fața Teatrului Național, ocupând, în schimb, zona din dreptul Facultății de Arhitectură.
CITIȚI ȘI:

  • Lozinci la modă: „Vrem decât demisia!” și „Dumnezeu să-l odhcnească pe Băsescu!”
  • ZIUA A CINCEA. Ce vor manifestanții din Piața Universității după întoarcerea lui Arafat
  • ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"