ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"

ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"

RADIOGRAFIE. Pensionari, activişti, politruci, revoluţionari profitori, jandarmi, studenţi sau chiar gură-cască, alături de violenţii huligani, au umplut în ultimele patru zile pieţele marilor oraşe.

Protestatarii din ultimele patru zile pot fi împărţiţi pe categorii bine definite: pensionarul - mereu revoltat că preţurile cresc de la o lună la alta, studentul, activistul ONG-ist, politrucul, revoluţionarul de profesie şi revoluţionarul profitor, curiosul – cu toţii paşnici.

În timpul protestelor, câţiva dintre ei au încercat să-i calmeze pe ultraşii care au atacat jandarmii. În zadar, căci s-au ales cu injurii sau lovituri.

De cealaltă parte este huliganul, fie el "ultras" de la Dinamo sau Steaua, sau chiar locatar de etnie romă al caselor naţionalizate din Centrul vechi. Această din urmă categorie, cea a huliganului, este responsabilă pentru distrugerile din centrul Capitalei, din ultimele zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi tot această din urmă categorie – suspectată că ar fi fost plătită - nu are nicio doleanţă clară: ei vor doar să se bată cu jandarmii, să distrugă şi să spargă, eventual pentru a şi fura ceva.

REVOLUŢIONARUL

Ionuţ Ciochină a obţinut certificatul de revoluţionar în decembrie ’89, fără să-l ceară.

A fost jurist şi ziarist: "Am venit în Piaţa Universităţii, profitând de revolta cetăţenilor şi de capacitatea românilor de a înţelege că prin a ieşi în stradă pot să-şi recapate puterea, legalizată prin Constituţie. Sunt împotriva întregii clase politice".

PENSIONARUL

Cornel Mihălcescu, 60 de ani, este un pensionar paşnic, care a venit în Piaţă împreună cu gemenii Matias şi Alex, de 9 ani.

Micuţii poartă pancarte pe care scrie :"Datori pe viaţă, fără speranţă".

Omul îşi spune necazul: "M-a demolat Piedone în 2001, la ordinul lui Băsescu. L-a băgat pe unul de-al lui pe locul meu".

STUDENTELE Cristina (22) şi Diana (23) de ani, studente la Comunicare, spun că protestează pentru generaţia lor:

"Ar trebui să fim încurajaţi, să avem un start mai bun. În momentul de faşă, oricine ar fi la guvernare, ar fi OK. Nu am venit la Universitate ca să protestăm faţă de anumite persoane, aici este o adunătură, o cloacă rău intenţionată".

CURIOSUL

Ionuţ Roşu, 14 ani, din Ştefăneşti, a venit la Bucureşti împreună cu localnicii.

Îmbrăcat cu o geacă ponosită, se plânge că are doar cinci clase şi multe supărări:

"Suntem săraci, nu avem ce mânca, numai tata lucrează", zice Ionuţ, în timp ce mototoleşte o ţigară în mână.

Întrebat de ce nu merge la şcoală, băiatul zice că nu are timp.

PROFITORUL

Cum putea să lipsească din Piaţa Universităţii revoluţionarul Bebe Ivanovici?

Rozaliu în obraji, îmbrăcat cu haină de piele şi cu o şapcă muncitorească pe cap, zice că : "Sunt aici pentru că se dărâmă spitale. Când Băsescu strănută, Boc tuşeşte", spune Bebe, încadrat la miting de vreo patru romi, care îi sorbeau cuvintele.

HULIGANUL

Scopul lui este să se bată cu jandarmii şi să distrugă. Uneori este manipulat, posibil plătit. Este identificat ca făcând parte din galeriile de fotbal.

La Universitate a acţionat în grupuri organizate, obişnuit să se plieze pe riposta jandarmilor, la fel ca atunci când merge la un meci de fotbal.

Ştie când să atace şi când să se ferească.

MĂSURI LEGALE

Situaţiile în care intervin jandarmii

Oficialii MAI au precizat, pentru EVZ, că intervenţia jandarmilor în Centrul Capitalei a respectat un plan bine stabilit, în care niciunul nu şi-a permis să depăşească cadrul legal stabilit prin Legea 550/2004, de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române şi prin Legea 60/1991- organizarea adunărilor publice.

  • În prima fază, jandarmii se aşează în dispozitiv, echipaţi doar în uniforma de bază cu care patrulează şi asigură ordinea şi liniştea publică. Au în dotare uniforma obişnuită şi echipamentul de autoapărare, imobilizare şi sancţionare: spray lacrimogen, cătuşe şi procese verbale de contravenţie.
  • În a două fază, când protestatarii devin violenţi, jandarmii se dotează cu echipament de protecţie "pentru apărarea integrităţii fizice": casca de protecţie.
  • În a treia fază, atunci când protestatarii intră pe trotuar sau în perimetrul unor instituţii publice, se intervine în forţă la ordinul prefectului sau atunci când oamenii legii sunt atacaţi. În această situaţie, jandarmii sunt echipaţi complet: cască, scut, vesta multifuncţională, completul de apărători coate şi genunchi.

Click pe imagine pentru a vedea care este echipamentul jandarmilor

ULTIMA ORĂ

A patra zi de proteste în Piaţa Universităţii

ORA 15.20. Centrul Capitalei a fost invadat de maşini ale Jandarmeriei. Forţele de ordine au început să monteze gardurile de protecţie în Piaţa Universităţii. ORA 16.20. În faţa Teatrului Naţional erau în jur de 500 de protestari paşnici. Mulţi dintre aceştia, revoluţionari conduşi de Bebe Ivanovici care protesta pentru "necazurile şi suferinţele oamenilor". ORA 17.15. S-au adunat în jur de 1.000 de persoane. Jandarmii fac controale la gurile de metrou în genţile şi rucsacurile persoanelor care nasc suspiciuni. Sunt reţinuţi în jur de 15 persoane. În faţa Teatrului Naţional sunt pensionarii, peste drum, la Universitate, sunt cei mai tineri. ORA 18.00. Forţele de intervenţie rapidă ale Jandarmeriei sunt dispuse de-a lungul manifestanţilor. Apar informaţii că huliganii ar urma să atace. ORA 19.10. Toate persoanele dubioase care intră în Piaţa Universităţii sunt înregistrate video de jandarmi. ORA 20.15. Huliganii şi-au făcut apariţia în grupuri mici şi au început să scandeze. Sunt verificaţi de jandarmi de obiecte contondente şi de alte lucruri pe care ar putea să le folosească împotriva autorităţilor. ORA 21.05. Un tânăr s-a urcat pe unul dintre ferestrele Universităţii. Mulţimea huiduie jandarmii care încearcă să-l dea jos

Citiți și:

  • Opoziţia şi ultraşii transformă protestele în violenţe!
  • Emil Boc: "Dialogul e deschis, violențele sunt inacceptabile". Premierul i-a cerut ministrului Igaş să ia măsuri ferme
  • Traian Igaș: „Nu putem lăsa un grup de oameni să bulverseze țara”
  • Jandarmeria: 283 de manifestanți, duși la Poliție. Opt dintre ei sunt din galeria Petrolului
  • Presa străină despre manifestațiile din România: Protestele au degenerat în violențe
  • Filmul bătăilor și imaginile surprinse de fotoreporterii Evz
  • Priveliște ca după război. Centrul Capitalei a fost vandalizat. Huliganii au spart magazine și bănci| VIDEO