Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Zilele Premierului Tudose în fruntea Guvernului sunt numărate! Mai ales după atacul la Primărița Firea
Zilele Premierului Tudose în fruntea Guvernului sunt numărate! Mai ales după atacul la Primărița Firea

Zilele Premierului Tudose în fruntea Guvernului sunt numărate! Mai ales după atacul la Primărița Firea

Am citit cu interes fragmentele din scandalul de la PSD publicate de DC News. Mai ales schimbul de replici dintre Premierul Tudose și Primărița Firea. Acolo stă cheia evoluției PSD în următoarele luni. Bătălia nu mai este între Liviu Dragnea și Mihai Tudose, ci între Mihai Tudose și liderii PSD care vor locul lui Dragnea, sau măcar să aibă șansa să candideze la Președinția României.

Premierul Tudose se confruntă cu o problemă gravă în partid, după ce a intrat în conflict cu Gabriela Firea, primarul Capitalei. Aparent, Mihai Tudose e în avantaj, ocupând poziția de premier, în timp ce Gabriela Firea este doar primar. În realitate, între cei doi este o distanță mare atât în privința încrederii publice, cât și a susținerii politice.

Gabriela Firea a fost aleasă prin vot, având cel mai mare număr de voturi după președintele României. Mihai Tudose se află în funcția de premier datorită sprijinului parlamentar acordat de partid. Gabriela Firea are, în prezent, una dintre cele mai mari cote de încredere publică, în timp ce Tudose se zbate cu un capital de încredere de sub 20%.

Nu trebuie ignorată nici influența Gabrielei Firea în partid și în Parlament, asupra unor organizații locale de partid și a unui număr semnificativ de parlamentari. Practic, sprijinul politic acordat Guvernului Tudose depinde, într-o măsură destul de mare, de sprijinul acordat de Gabriela Firea, primarul Capitalei având influență inclusiv la nivelul unor ministere.

Dacă mandatul primarului Capitalei se încheie în 2020, mandatul premierului se poate încheia oricând. Ar trebui adăugat că Gabriela Firea nu are nevoie de sprijnul întregului partid pentru a-l da jos pe Tudose. Spre deosebire de Liviu Dragnea, Firea nu este obligată să facă alianțe în partid pentru a-și păstra poziția. Există însă foarte mulți pesediști care o susțin pe Gabriela Firea și sunt foarte supărați din cauza lipsei de solidaritate cu partidul, pe care o arată Tudose.

În aceste condiții, conflictul deschis cu Gabriela Firea este foarte riscant pentru Tudose, putând conduce la pierderea rapidă a mandatului. Intrând în conflict cu Firea, Tudose riscă de asemenea să piardă orice șansă de a conduce partidul. Este clar că, dacă nu va găsi o cale de mediere cu Firea, Tudose va trebui să se angajeze în totalitate de partea celor care-l susțin pe Klaus Iohannis, sperând că va rămâne în funcție cu sprijin din afara partidului. El va pierde însă, în acest caz, complet sprijinul partidului, ceea ce înseamnă că – cel mai probabil – va pierde rapid și mandatul.

Mihai Tudose va cădea în groapa pe care și-a săpat-o, fiind mult mai preocupat să-și asigure sprijinul celor din afara PSD decât orice altceva. Zilele trecute remarcam că un sondaj de opinie prezentat la Antena 3, pe banii guvernamentali dedicați Centenarului, nu avea marcat institutul care l-a realizat. Întrebând în dreapta și în stânga am aflat că era vorba despre IRES, afacerea păstorită de Vasile Dâncu. „Problema nu este sondajul ăsta! Problema este că sunt numai ei peste tot”, îmi spunea sociologul. De ce nu s-a spus transparent despre ce era vorba? Pentru că așa cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, Afacerea Centenarului, ghidonată de Felix Rache cu aprobarea lui Mihai Tudose, este un vehicul prin care se încearcă „cumpărarea” bunăvoinței unei părți a mass-media și folosirea resurselor guvernamentale pentru susținerea ambițiilor premierului.

Ce vizează Mihai Tudose? Locul lui Liviu Dragnea. Numai că a calculat prost atunci când s-a luat de Gabriela Firea! Asta arată că deși este un pesedist vechi, este un politician mediocru.