Zilele cele mai triste din an

Zilele cele mai triste din an

Perioada care urmează sărbătorilor de iarnă, dar şi începutul primăverii sunt perioadele când e normal să ne simţim mai deprimaţi. Specialiştii explică de ce.

Ai o stare de spirit care se modifică după "cum se schimbă vremea"? Ei bine, această expresie s-ar putea să aibă un sâmbure de adevăr. Studiile care au urmărit comportamentele umane susţin teoria conform căreia în anumite perioade ale anului suntem mai supăraţi şi viaţa ne pare mai degrabă gri decât roz. Mai mult, s-au identificat cu exactitate aceste perioade şi s-au găsit şi explicaţii.

1. A doua jumătate a toamnei

De la poeţi şi compozitori până la oamenii simpli, toţi resimt nostalgia toamnei. Se instalează brusc şi ne încearcă un sentiment ciudat de regret. Specialiştii presupun că această stare de regret se instaurează în principal din cauză că toamna reîncep cele mai multe activităţi (şcoală, muncă după concediile din vară). Este vorba în special de perioada în care temperatura începe să scadă, tot mai multe zile sunt friguroase şi ploioase, iar mintea noastră trebuie să facă trecerea de la zilele lungi de vară la nopţile tot mai lungi şi reci.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În cea de-a doua jumătate a toamnei putem avea chiar şi zile foarte friguroase, iarna fiind tot mai aproape. Creierul nu este obişnuit şi atunci orice schimbare bruscă ne oboseşte şi ne dă o stare de tristeţe", spune psihiatrul american Norman Rosenthal.

O perioadă de tristeţe poate fi resimţită şi în săptămânile care urmează schimbării orei, mai ales de către cei care nu ies din casă înainte de ora 7 dimineaţa.

2. După sărbători

Parcă în compensaţie cu bucuria din timpul sărbătorilor, când toată lumea face cadouri şi primeşte musafiri, după această perioadă urmează "nota de plată", atât la propriu, cât şi la figurat.

Cheltuielile din timpul sărbătorilor, cumulate cu reîntoarcerea la serviciu şi la rutina de zi cu zi, numai bucurie nu aduc.

"Oamenii se entuziasmează în general când se gândesc la concediu şi se întristează atunci când trebuie să revină la muncă. Este o situaţie care poate duce chiar până la o depresie", avertizează acelaşi psihiatru.

3. A treia zi de luni din an

Potrivit psihologului britanic Cliff Arnall, a treia zi de luni din ianuarie este cea mai tristă zi a anului. Predicţia psihologului are temei ştiinţific. Ziua a rezultat în urma unei formule complexe care ţine cont de mai multe variabile, cum ar fi datoriile pe care oamenii le au după anul nou, starea vremii în acea perioadă şi încheierea concediului.

4. Începutul primăverii

Este unul dintre cele mai capricioase anotimpuri. "Ai parte de o zi sau două foarte călduroase şi începi să te gândeşti că iarna a trecut. Crezi că vei putea pune toate hainele de iarnă înapoi în dulap şi le vei putea scoate pe cele de vară, dar, de fapt, mai este o parte bună din iarnă de înfruntat", explică psihiatrul Norman Rosenthal.

Primăvara este ultima barieră înaintea anotimpului călduros, iar aşteptarea ne poate face să ne simţim destul de nerăbdători şi dezamăgiţi.

DEPRESIA DUPĂ SĂRBĂTORI

Cine riscă să fie afectat, cum scăpăm de ea

Cei mai expuşi riscului de a suferi de depresie post-sărbători sunt persoanele care nu au prieteni sau care nu se înţeleg foarte bine cu familia, iar atât în perioada sărbătorilor, cât şi după aceea, mimează bucuria pentru a fi "în rândul lumii".

"Depresia care apare după perioada sărbătorilor ţine de stilul de ataşament al individului: cei care au un ataşament securizat, stabil, orientat către sine, sunt mai echilibraţi în raport cu cei care au un ataşament instabil, dezorganizat, nereuşind să realizeze relaţii cu alţi semeni", explică medicul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti.

Soluţia recomandată de specialist pentru a trece mai uşor peste şocul "post-sărbători" este dezvoltarea spiritului comunitar. În ţările mai dezvoltate, de sărbători se fac schimburi de cadouri între vecini, iar acolo unde se ştie că locuieşte un om singur, acesta este implicat în diverse activităţi în timpul dar şi după sărbători. Citiţi şi:

  • Toamna se numără depresiile
  • Fructele de pădure pregătesc imunitatea pentru vreme rece. Vezi care sunt mai bune şi în ce cantităţi trebuie consumate
  • Cum să tratezi astenia de toamnă
  • Alimentaţia potrivită pentru vreme rea şi moral scăzut