Angajatorii riscă amenzi costisitoare dacă nu-și compensează cu zile libere, lucrătorii nevoiți să muncească în timpul sărbătorilor legale.
Conform Codului Muncii, zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt libere pentru toți lucrătorii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Este vorba despre ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie). Ca excepție, salariații care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile, trebuie să primească în compensare, alte zile libere. În caz contrar, firma angajatoare, care nu respectă aceste prevederi, riscă sanțiuni.
Cu ocazia Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, care pică marți și miercuri, toți angajații, fie ei lucrători la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. Prevederea este stabilită prin Codul Muncii și este obligatorie pentru toți angajatorii.
Ce categorii sunt excluse
Astfel, prin lege, aceștia sunt obligați să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Există și sectoare de activitate, unde este nevoie care lucrul să nu fie întrerupt. Pe cale de consecință, anumite categorii de lucrători trebuie să se prezinte și să-și desfășoare activitatea chiar și în aceste zile, stabilite ca libere prin lege.
În această situație se află lucrătorii din unitățile sanitare, din sectorul de transport public sau din cele de alimentație publică. De asemenea, în această categorie intră și cei a căror activitate nu se poate întrerupe din cauza caracteristicilor pe care le prezintă procesul de producție sau ca urmare a specificului activității.
Ce prevede legea în cazul angajatorilor
Codul Muncii are prevederi chiar și pentru aceștia, stabilind compensarea cu timp liber corespunzător. Iar liberele cuvenite în compensare nu pot fi acordate de angajatori mai târziu de 30 de zile de la sărbătoarile legale. În cazul în care acești salariați nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Dacă angajatorul nu acordă salariților timpul liber la care au dreptul în zilele nelucrătoare sau nu compensează situația cu alte zile libere sau sume de bani, conform legii, riscă sancțiuni. Conform legii, în astfel de cazuri, amenzile acordate sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 lei pentru fiecare situație descoperită.