Zico, rege pe Bosfor

Brazilianul Arthur Antunes Coimbra, Zico aşa cum îl cunoaşte lumea, considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti din toate timpurile, a ajutat echipa Fenerbahce să treacă, pentru prima oară în istoria clubului, de faza grupelor în Liga Campionilor şi, mai mult, să acceadă în „sferturi“.

Pe 4 martie, la doar o zi după ce antrenorul Zico a împlinit 55 de ani, elevii săi de la Fenerbahce i-au făcut cel mai frumos cadou, echipa ieşind neînvinsă din duelul cu formaţia spaniolă FC Sevilla, câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Cupei UEFA. Victoria a venit la penalty-uri, turcii impunându-se cu 4-1, după ce portarul Volkan Demirel a apărat trei lovituri de la 11 metri.

Zico este unul dintre puţinii oameni din fotbal care s-au întâlnit cu succesul atât ca jucător, cât şi ca antrenor, idolul său fiind Tele Santana, fostul selecţioner al Braziliei.

„Pele cel alb“

Ca orice copil brazilian, Zico s-a născut cu visul de a ajunge fotbalist, dorinţă care i s-a îndeplinit când un prieten al familiei sale, reporter la un post de radio, l-a dus să dea probe la Flamengo, unde a început drumul său spre statutul unuia dintre cei mai buni fotbalişti din toate timpurile. Timp de mai mulţi ani a fost jucătorul de bază al celor de la Flamengo. Putea să controleze mingea perfect cu ambele picioare, marca goluri incredibile, era un conducător şi un executant de lovituri libere desăvârşit.

Deşi a făcut parte din una dintre cele mai bune naţionale ale Braziliei din toate timpurile, Zico n-a reuşit niciodată să pună mâna pe trofeul suprem al fotbalului, Cupa Mondială, deşi a participat la trei ediţii ale competiţ iei. Cea mai bună performanţă a sa la Mundial a fost medalia de bronz obţinută în 1978.

Supranumit „Pele cel alb“, Zico este considerat cel mai bun fotbalist de la începutul anilor ’80. „De-a lungul anilor, singurul fotbalist care s-a apropiat de mine a fost Zico“, a declarat Pele, care l-a inclus pe conaţ ionalul său în topul celor mai buni 125 de jucători aflaţi încă în viaţă.

Apreciat, dar şi contestat

La un moment dat, Zico a intrat în politică, fiind numit ministru al sportului. Brazilianul a reuşit să lase o moştenire importantă în legislaţia sportivă, reglementând partea referitoare la afaceri. La un an după preluarea funcţiei de ministru al sportului, Zico a renunţat la politică acceptând o nouă provocare. A semnat un contract cu echipa Sumitomo Metal, o gruparea insignifiantă din regiunea Kashima, pe care a ajutat-o să intre în prima divizie a campionatului Japoniei. Echipa şi-a schimbat ulterior numele în Kashima Antlers şi a încheiat campionatul din 1993 pe locul doi. Niponii l-au supranumit „Zeul fotbalului“, iar în faţa stadionului din Kashima se înalţă o statuie reprezentându-l pe brazilian.

După Mondialul din 2002, Zico i-a luat locul lui Phillippe Troussier la cârma naţionalei Japoniei. Contestat de o parte a suporterilor, care chiar au demonstrat pe străzile din Tokyo pentru concedierea brazilianului, Zico şi-a văzut de treabă. Japonia a cucerit Cupa Asiei în 2004 şi s-a calificat la Mondialul din 2006 înregistrând o singură înfrângere în preliminarii.

Sosit la Fenerbahce, în iulie 2006, Zico a cucerit campionatul şi Super- Cupa Turciei din primul an. Fanaticii suporteri de pe Bosfor l-au botezat „Regele Arthur“, iar echipa a primit porecla de „Cavalerii regelui Arthur“.

„În Japonia mi-am descoperit pasiunea de a fi antrenor. În Turcia, trăiesc cu adevărat această pasiune.“, Zico, antrenorul echipei Fenerbahce

ALŢI ÎNVINGĂTORI

„Kaiserul“, campion mondial ca jucător şi antrenor

Zico mai are mult însă până va ajunge la performanţele germanului Franz Beckenbauer, supranumit „Kaiserul“, şi ale olandezului Johann Cruyff, adică doi foşti mari fotbalişti ajunşi antrenori de superclasă. Campion mondial în 1974 ca jucător, Beckenbauer a cucerit acest titlu şi în 1990, ca selecţioner al naţionalei din Republica Federală Germană. Palmaresul de fotbalist al neamţului mai cuprinde un titlu de campion european, patru titluri de campion al Germaniei, patru Cupe ale Germaniei, trei Cupe ale Campionilor Europeni, Cupa Cupelor, Cupa Intercontinentală, toate cu Bayern München. Ca tehnician mai are un titlu în Germania şi o Cupă UEFA. „Johann Cruyff este cel mai bun fotbalist pe care l-a produs Europa“, a declarat odată Beckenbauer. Actual director tehnic la Ajax Amsterdam, olandezul este cel mai important reprezentant al „fotbalului total“, inventat de Rinus Michels. Ales de trei ori cel mai bun fotbalist al Europei, Cruyff a cucerit campionatul şi Cupa Olandei, Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei, campionatul şi Cupa Spaniei, atât ca jucător, cât şi ca antrenor. La polul opus se află Pele, Diego Maradona şi Gică Hagi, jucători care au marcat istoria fotbalului, dar au dat-o în bară ca antrenor.