Media: Preşedintele Bashar al-Assad ar fi fost rănit în atentatul de la Damasc. Ambasada Siriei dezminte

Media: Preşedintele Bashar al-Assad ar fi fost rănit în atentatul de la Damasc. Ambasada Siriei dezminte

Preşedintele sirian Bashar al-Assad ar fi fost rănit în atacul comis ieri la Damasc, la sediul Biroului Securităţii Naţionale, conform unor informaţii obţinute de ziarul turc Huriyet, preluate de site-ul Novinite.

UPDATE: Rusia şi China şi-au folosit, azi, dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluţii occidentale care ameninţa cu sancţiuni regimul de la Damasc.

Este vorba de cel de-al treilea veto dublu ruso-chinez opus tentativelor ONU de a face presiuni asupra Siriei de la începutul conflictului din această ţară, în martie anul trecut. Prima dată, Rusia şi China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, şi-au folosit acest drept în octombrie 2011, iar a doua oară în februarie 2012.

Rezoluţia propusă de state occidentale a primit 11 voturi favorabile şi două împotrivă, iar alte două state s-au abţinut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat, luni, Occidentul că recurge la "şantaj" pentru a forţa Rusia să accepte sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU împotriva regimului de la Damasc.

"Marea Britanie este consternată de veto-ul Rusiei şi Chinei", a declarat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, acuzând cele două ţări că "au pus interesele naţionale înaintea vieţii a milioane de sirieni". Proiectul de rezoluţie occidental, depus de Franţa, Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia şi Marea Britanie, ameninţa cu impunerea de sancţiuni economice împotriva Damascului dacă forţele siriene nu pun capăt folosirii de armament greu împotriva opoziţiei în următoarele zece zile. Surse: preşedintele sirian ar fi rănit Conform acestor informaţii, preşedintele Siriei, rănit în urma atacului de ieri, în care au murit cumnatul său, ministrul Apărării şi şeful celulei de criză de la Damasc, s-ar afla în prezent în oraşul Latakia, în timp ce soţia sa, Asma, ar fi părăsit Rusia.

Pe de altă parte, la Damasc sunt în curs de desfăşurare confruntări sângeroase între forţe loiale şi combatanţi rebeli. Bine păzit de forţele de ordine, Damascul a fost până nu demult relativ ocolit de violenţele care însoţesc mişcarea de protest faţă de regimul preşedintelui Assad, declanşată în urmă cu peste 16 luni.

Atacul terorist de ieri s-a soldat cu moartea a trei oficialităţi siriene de rang înalt: ministrul apărării, generalul Daoud Rajha, adjunctul acestuia Assef Shawkat, cumnat al preşedintelui sirian, şi un consilier prezidenţial pentru probleme de securitate, generalul Hassan Turkmani. Rebelii sirieni din Armata Siriană Liberă, formată în special din dezertori militari, au revendicat atentatul.

Ambasadorul Siriei în Rusia, Riyad Haddad, a dezminţit informaţia privind prezenţa la Moscova a soţiei preşedintelui sirian. "Este o informaţie complet falsă. Soţia preşedintelui nu a venit la Moscova", a insistat diplomatul sirian adăugând că Asma al-Assad este la Damasc împreună cu ceilalţi membri ai familiei. Într-un comunicat remis presei, Ambasada Siriei la Bucureşti confirmă decesul celor trei înalţi oficiali de la Damasc, în atentatul de ieri, dar dezminte informaţiile referitoare la rănirea preşedintelui Bashar Al Assad şi la părăsirea Damascului de către el sau de vreun membru al familiei sale.