Ziarul Haaretz: Americanii au un plan B privind un atac preventiv împotriva Iranului

Ziarul Haaretz: Americanii au un plan B privind un atac preventiv împotriva Iranului

Consilierul american pentru securitate naţională l-a informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu un plan B al Statelor Unite privind un atac preventiv împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, susţine cotidianul israelian Haaretz.

Tom Donilon, consilierul lui Barack Obama, s-a întâlnit la Washington cu Netanyahu, în urmă cu 2 săptămâni, scrie ziarul israelian.

"Donilon a încercat să facă să se înţeleagă că SUA se pregătesc serios de posibilitatea ca negocierile (cu Teheranul asupra programului său nuclear controversat) să ajungă într-un impas şi ca o opţiune militară să fie atunci necesară", afirmă Haaretz, citat de "Le Figaro". Un înalt responsabil israelian, vorbind sub protecţia anonimatului, a dezminţit această informaţie. "Nimic din acest articol nu este corect. Donilon nu s-a întâlnit cu premierul  israelian la cină, nu a existat un tête-à-tête şi nu a fost prezentat un plan de acţiune pentru atacarea Iranului", a spus acesta.

Israelul, considerat unica putere nucleară din regiune, statut asupra căruia menţine în continuare ambiguitatea, denunţă programul nuclear iranian ca o ameninţare la adresa existenţei sale, a criticat în repetate rânduri afirmaţiile liderilor de la Teheran, care invocă dispariţia statului evreu. Principalii responsabili israelieni, cu premierul Netanyahu în frunte, agită constant ameninţarea unei operaţiuni militare, exprimând îndoielile în privinţa ineficienţei sancţiunilor împotriva Iranului, care susţine că programul său nuclear are un caracter strict civil.

Ne puteți urmări și pe Google News