Ziarist basarabean, hăituit pentru un editorial

Un jurnalist de la ziarul ”Timpul” din Chişinău riscă între doi şi 15 ani de închisoare, în urma unui articol de opinie publicat imediat după alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Ziarul „Timpul” a intrat în posesia unei scrisori adresate Academiei de Ştiinţe a Moldovei de către şeful secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, Igor Popa. Acesta solicită Academiei să constate dacă articolul „Mâine va fi prea târziu...”, semnat de Pavel Păduraru, conţine „obiectul infracţiunii de chemări publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale a RM”.

„Răbdarea noastră ar trebui să crape”

Articolul respectiv făcea o analiză a stării de fapt din momentul anunţării alegerilor şi conţinea un îndemn la deşteptare adresat basarabenilor: „Credeţi-mă, a venit timpul să ne dezmeticim cu toţii. Dacă n-am făcut-o ieri, s-o facem azi, pentru că mâine va fi prea târziu. Faptul că alegerile au fost falsificate ni l-a demonstrat însuşi Voronin prin declaraţiile sale de duminică seara (5 aprilie 2009 – n.r.), când rezultatele încă nu erau cunoscute, iar el anunţa senin lumea că a rămas la guvernare. Să ştiţi că Voronin nu-i prostul care să se arate victorios, nefiind sigur de asta. Acum, chiar dacă aţi votat cu el, nu vedeţi că a minţit o lume întreagă cu aceste rezultate bizare şi alogice? Sau vă simţiţi fericiţi în mlaştina minciunii? Nu cred, fraţilor…

De data aceasta, răbdarea noastră ar trebui să crape. După ruşinea în care ne-am trezit ieri-dimineaţă, răbdarea noastră nu mai poate fi o masă compactă de spaimă, pe care o purtăm în suflete de mai mulţi ani. Dacă vom tăcea şi acum, degeaba mai trăim, iar Voronin îşi va bate joc de noi şi mai tare, până ne va transforma într-o turmă… Doar ştiţi şi dumneavoastră cât e de simplu să minţi un om care-ţi înghite gogoşii şi cât e de uşor să te iei la trântă cu un om leşinat. De aceea, e timpul să conştientizăm cu toţii că e mai bine să murim frumos, decât să trăim aiurea, bălăcindu-ne în minciuni şi, respectiv, pierzându-ne simţul uman”, scria, imediat după alegeri, Pavel Păduraru.

„Textul reprezintă o chemare la deşteptare”

Acum, autorul ţine să amintească faptul că textul este articol de opinie, scris în faţa nedumeririi provocate de scorul obţinut de Partidul Comuniştilor. „În text figurează şi metafore, dar nici nu se pomenesc cuvinte de genul „sânge” sau „arme”. Textul reprezintă o chemare la deşteptare, inclusiv a celor care au votat cu Voronin din frică. Dacă vorbesc de luptă, însăşi viaţa este o luptă... Astfel, la 7 aprilie, televiziunile comuniste m-au prezentat ca pe unul dintre organizatorii măcelului, iar mai târziu Starîş a preluat citate din text în «Atac asupra Moldovei» (documentar folosit de comunişti în campania electorală – n.r.) (…).

Niciodată n-am chemat pe nimeni la foc şi nici la violenţă. După campania electorală, în care poliţia a susţinut deschis PCRM şi mulţi moldoveni se temeau de poliţişti mai tare decât de bandiţi, am îndemnat oamenii să aibă curaj să spună DA, atunci când Voronin zice NU, chiar dacă, pentru aceasta, călăii lui Papuc ar putea să-i omoare. Chemarea la curaj şi la liberă exprimare poate fi interpretată ca incitare la vărsare de sânge, cred, doar de nişte persoane rău intenţionate... Aceleaşi explicaţii le-am dat şi la 8 aprilie, în «Timpul», ca reacţie la o ştire difuzată de agenţia de ştiri «Moldpres»”, mai arată jurnalistul.

La solicitarea redacţiei „Timpul”, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale a precizat că cercetarea vizează evenimentele din 7 aprilie şi nu redacţia ziarului.

Articolul lui Pavel Păduraru – „Mâine va fi prea târziu...”