Evenimentul Zilei > International > Zi istorică! Toţi condamnaţii GAY vor fi despăgubiţi de guvernul german pentru fiecare an petrecut în puşcării
Zi istorică! Toţi condamnaţii GAY vor fi despăgubiţi de guvernul german pentru fiecare an petrecut în puşcării

Zi istorică! Toţi condamnaţii GAY vor fi despăgubiţi de guvernul german pentru fiecare an petrecut în puşcării

Germania încearcă să repare şi să reabiliteze toate persoanele gay care au fost condamnate în baza unei legi naziste. Condamnaţii, conform celebrului art.175 din Codul penal care interzicea homosexualitatea, vor fi despăgubiţi cu 3.000 de euro, plus alţi 1.500 pentru fiecare an petrecut în puşcărie.

O zi istorică pentru homosexuali

Care închide unul dintre capitolele cele mai ruşinoase ale istoriei recente germane, acela al ''paragrafului 175''. O lege care venea de-a dreptul din anii 1800 şi care prevedea sancţiuni penale pentru gay. Legea care a supravieţuit şi nazismului, a fost abolită abia în 1994.

Potrivit ministrului Justiţiei, Heiko Maas, s-a reuşit ieri de dimineaţă să se aprobe o lege care garantează o despăgubire pentru toate victimele acelui paragraf 175, ''homosexualii nu vor mai trebui să trăiască cu ruşinea condamnării''.

Legea care vine din anul 1871, din timpul Unităţii germane, era una care condamna actul sexual între homosexuali fiindcă ''este împotriva naturii'', comparându-l cu acela dintre dintre fiinţele umane şi animale.A fost înăsprită în timpul nazismului, atunci când 42.000 de homosexuali au fost internaţi sau deportaţi în lagărele de concentrare, având cusut faimosul triunghi roşu pe haine.

Dar şi după, în Republica federală, a amintit Maas, acea lege discriminatorie ''a distrus cariere, biografii, destine. Puţinele victime încă în viaţă trebuia să fie despăgubite''.

Pentru fiecare victimă e prevăzută o despăgubire de 3.000 de euro, iar în plus va beneficia de încă 1.500 de euro pentru fiecare an început / petrecut în închisoare. Guvernul va aloca şi 500.000 de euro pentru fundaţia Magnus Hirschfeld, implicată în reconstituirea istoriei homosexualilor.

Ministerul Justiţiei calculează că ar mai putea exista circa 5.000 de victime încă în viaţă. Cu totul, între 1949 şi 1994, au fost 64.000 de procese împotriva homosexualilor germani, mai mult de 50.000 înainte de 1969. Şi în timp ce Germania comunistă a abolit legea în 1969, Republica federală a şters-o foarte târziu, în 1994. Zidul anti-gay cade deci după zidul Berlinului.