Vești bune din Senat! Zero impozit pe veniturile din salarii. Cui i se aplică și pentru cât timp

Zero impozit. Comisiile de specialitate din Senat au amendat OUG 19/2019 și au introdus prevederea conform căreia angajații firmelor cu activități de curățenie, precum măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii, dar și curățenia în anumite spații, dezinfecția și deratizarea, precum și angajații firmelor cu activități de extracție a diverselor minerale si materiale, precum azbest, roci asfaltice si bitum solid natural vor avea 10 ani impozit zero pe veniturile din salarii.

Mai multe categorii de angajați ar putea fi scutiți de plata impozitelor pe venituri. Este vorba despre angajații firmelor cu activități de curățenie, precum măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii, dar și curățenia în anumite spații, dezinfecția și deratizarea, precum și angajații firmelor cu activități de extracție a diverselor minerale si materiale, precum azbest, roci asfaltice si bitum solid natural, ca și pietre prețioase. Aceste categorii vor avea 10 ani zero impozit pe veniturile din salarii. 

Pentru a putea beneficia de acest avantaj, condiția este însă ca angajatorul să le asigure salarii minime lunare de 3.000 lei. Se va aplica aceeași regulă ca în cazul angajaților din construcții. Facilitatea a fost introdusă de senatorii din comisiile de specialitate prin amendarea OUG 19/2019, informează Profit.ro.

Pentru a stimula domeniul construcțiilor, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 114/2018, pentru o perioadă de zece ani, până la sfârșitul anului 2028, salariații ai căror angajatori desfășoară activități în domeniul construcțiilor sau în domeniile de producere a materialelor pentru construcții vor beneficia de scutire de impozit pe venit, reducerea cu 3,75% a contribuției la sistemul de pensii, scutirea contribuției de sănătate. Aceste categorii de persoane sunt asigurate la sistemul de sănătate fără plata contribuției. 

De asemenea, veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, trebuie să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv. Acestea trebuie să fie realizate în baza contractului individual de muncă. Pentru angajatori se acordă reducerea cotei de contribuție asiguratorie pentru muncă la 0,3375%.