Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat un acord bilateral. Ce oferă România Ucrainei

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat un acord bilateral. Ce oferă România Ucrainei

Volodimir Zelenski a venit în România, unde s-a întâlnit cu președintele român Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat au susținut o declarație de presă la finalul întâlnirii lor, înaintea căreia au semnat și un acord bilateral. Oficialul român a explicat relațiile cu statul român a căror baze urmează să fie puse în aplicare. După mai multe întâlniri, oficialul ucrainean pleacă din România.

Update 7: Volodimir Zelenski a încheiat toate întâlnirile programate în România. După întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu, președintele Ucrainei s-a urcat în mașină și urmează să plece din România.

Update 6: Președintele Ucrainei a plecat de la Palatul Parlamentului. La ieșire a fost întâmpinat din nou de Diana Șoșoacă, însă nu au existat conflicte. El va merge la Palatul Victoria, unde are programată o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.

Update 5: Volodimir Zelenski a fost primit la Parlament de Nicolae Ciucă, președintele Senatului și Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților. Diana Șoșoacă a avut doar un moment de la balcon, unde a afișat harta României Mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update 4: Președintele Ucrainei a plecat de la Palatul Cotroceni și se află în drum spre Parcul Carol, unde va depune o coroană de flori la mormântul ostașului necunoscut.

Ulterior, el va merge spre Parlament pentru a discuta cu șefii Executivului. Diana Șoșoacă este și ea prezentă. Îl așteaptă pe Zelenski.

Discursul lui Klaus Iohannis, după întrevederea cu Zelenski

Update 3: Președintele Klaus Iohannis și omologul său Volodimir Zelenski au susținut declarații de presă la finalul discuțiilor pe care le-au purtat.

„Mă bucur să îl primesc astăzi la Cotroceni pe președintele Volodimir Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală. Ne dorim o relație bazată pe încredere și valori comune, axată pe proiecte concrete în favoarea cetățenilor noștri. Am decis astăzi împreună să începem concret procesul de parteneriat strategic.

Am semnat astăzi o declarație comună, care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Ca și vecini, avem responsabilitatea de a ne asigura relația pe termen lung.

Țin să exprim deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, România a fost alături de Ucraina. Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României.

Am condamnat, din nou, atacurile repetate ale Rusiei asupra structurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război. Afectează securitatea cetățenilor ucrainenei dar și a celor români.

Vom continua eforturile pentru a descurajarea pe flancul estic și la Marea Neagră. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă și aplicarea rapidă a măsurilor propuse.

Am reafirmat angajamentul de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene.

S-a agreat deja dublarea capacității de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone.

De la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.

Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.

Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată pe soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea.

Am discutat și despre drepturile libertăților minorităților naționale. Ne dorim ca acestea să aibă drepturi similare, referindu-ne la limba vorbită și educația primită în limba maternă”, a spus Klaus Iohannis, președintele României.

Discursul lui Volodimir Zelenski la Palatul Cotroceni

„Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat cetățenilor ucraineni. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră.

Am avut astăzi cu domnul președinte niște tratative foarte eficiente. Am dat indicații echipelor noastre pentru a stabili fundamentele unui parteneriat strategic. Am vorbit despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte noi de trecere la granița comună și despre minoritățile naționale.

Am vorbit și despre modul în care piloții ucraineni pot fi printre primii la pregătirea practică ce va avea loc în România.

În România se cunoaște cât de periculos este terorismul rusesc. Nu este un pericol numai pentru statul nostru, ci pentru toți.

România este o țară garant de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile din România pentru distribuirea alimentelor către alte țări.

Am convenit câțiva pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi. O altă cooperare este în triunghiul Ucraina – România – Republica Moldova. În curând va începe funcționarea unui coridor pentru cerealele din Ucraina, prin Moldova.

Cooperarea bilaterală dă un impuls foarte bun pentru economie. Suntem convinși că Ucraina și Republica Moldova vor deveni membri ai UE. Suntem pregătiți pentru începerea procedurii de apărare și România ne susține”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei explică ce s-a întâmplat în Parlament

La finalul declarațiilor, unul dintre jurnaliști l-a întrebat pe președintele Klaus Iohannis ce s-a întâmplat în Parlament cu discursul omologului său. Președintele Ucrainei a intervenit și a întrebat jurnalistul de ce nu i-a adresat întrebarea lui, oferind și un răspuns.

„Am venit să vizitez poporul român și să vorbesc cu președintele român și cu reprezentanții Parlamentului, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoare, special pentru Parlamentul dvs. voi veni și voi susține acest discurs”, a explicat Zelesnki.

Update 2: Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe omologul său de la Kiev la Palatul Cotroceni. Ceremonia oficială a durat câteva minute, timp în care cei doi șefi de stat au trecut în revistă garda de onoare și au salutat pe reprezentanții delegațiilor române și ucrainene. Ulterior, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski s-au retras pentru a purta o discuție.

În același context, a devenit oficială și informația conform căreia Volodimir Zelenski a renunțat la discursul pe care urma să-l susțină în Parlament.

Update 1: Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în România. El are programată o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. Întâlnirea a fost stabilită pentru ora 13.00. Cei doi președinți vor avea discuții față în față, după care vor susține o declarație de presă.

Antena 3 susține că discursul președintelui Ucrainei din Parlament ar fi fost anulat din cauza senatoarei Diana Șoșoacă. Informația a fost confirmată, tot pe surse, și de Digi 24. Decizia de a nu mai susține un discurs în Parlament ar fi fost luată de staff-ul lui Volodimir Zelenski din motive de securitate.

Zelenski, primit la Cotroceni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ajunge în România astăzi, 10 octombrie. Acesta va fi primit la Palatul Cotroceni de Președintele României. Liderul ucrainean ajunge în țara noastră în urma invitației lansate de Klaus Iohannis.

Zelenski va fi primit la Cotroceni de Iohannis

Volodimir Zelenski va fi primit astăzi la Palatul Cotroceni de către Președintele României. Liderul ucrainean ajunge în țara noastră după ce a primit invitația din partea Șefului Statului.

Vizita președintelui Ucrainei în țara noastră reconfirmă sprijinul pe care statul român în asigură în contextul conflictului cu Rusia.

”Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiţionat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei ţări, precum şi caracterul special al relaţiei bilaterale dintre România şi Ucraina”, anunță Administrația Prezidențială.

Cei doi lideri ai statelor vor purta discuții legate de măsurile pe care țara noastră le pune în aplicare în sprijinul Ucrainei. Totodată, situația legată de consolidarea securității în zona Mării Negre va fi de asemenea abordată.

"Preşedintele României va pune accentul pe abordări constructive şi pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relaţiilor economice, integrarea europeană şi euroatlantică ale Ucrainei, precum şi respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, conform anunțului de la Cotroceni.

Zelenski, primit la Cotroceni

Întâlnire Iohannis - Zelenski. foto:_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Discuțiile dintre Iohannis și Zelenski vor fi focusate și pe transportul de cereale. Volodimir Zelenski efectuează prima vizită în țara noastră, de la momentul declanșării invaziei ruse. Președintele României și cel al Ucrainei s-au întâlnit recent la New York. Liderii au purtat și atunci discuții pe tema transportului de cereale.

Guvernul României a aprobat de curând sprijinul financiar acordat refugiaților ucraineni.

Conform unor surse, liderul ucrainean ar urma să depună o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.