Volodimir Zelenski s-a adresat joi şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, la un summit european extraordinar la Bruxelles, primul cu prezenţa sa fizică. La ora 11, preşedintele ucrainean a ţinut un discurs în Parlamentul European.
Aclamat îndelung de deputaţii europeni, preşedintele Volodimir Zelenski a fost primit ca un erou joi la Bruxelles unde le-a cerut celor 27 livrări de arme mai rapide, confruntat cu înaintarea armatei ruse, la un an după începutul invaziei din Ucraina.
"Noi nu ne apăram numai teritoriul nostru, apărăm casa noastră europeană", a declarat liderul ucrainean la un summit european. El a mulţumit "personal" şefilor de stat şi de guvern din UE pentru "sprijinul lor neclintit" din ultimele luni.
Dar a avertizat că va trebui făcut mai mult. "Noi avem nevoie de artilerie, de muniţii, de tancuri moderne, de rachete cu rază lungă de acţiune, de avioane de vânătoare moderne (...). Mulţumesc că faceţi mai mult. Trebuie să fim mai rapizi decât agresorul nostru", a susţinut el, subliniind mobilizarea în curs ce are loc de partea rusă.
El a cerut de asemenea să fie înăsprite sancţiunile economice contra Moscovei.
În cursul dimineţii, Volodimir Zelenski a fost mai întâi primit de eurodeputaţi, care l-au ovaţionat în picioare, după vizitele de la Londra şi Paris din ajun. Evident emoţionat, cu mâna pe inimă, el a ascultat imnul ucrainean alături de preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, care a salutat "o zi istorică pentru Europa".
"Fiţi binevenit, bun venit în UE!", i-a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Uniunea Europeană şi statele sale membre evaluează la "cel puţin" 67 de miliarde de euro sprijinul lor militar, financiar şi umanitar pentru Kiev de la începutul conflictului, pe 24 februarie.
Dl Zelenski, care a călătorit de la Paris în avionul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, continuă un mini-turneu european început miercuri, a doua sa deplasare în străinătate după declanşarea războiului de către Rusia. El a fost în vizită în Statele Unite în decembrie.
Momentul este crucial pentru Ucraina care se îngrijorează din cauza recentelor succese ale armatei ruse în Donbas şi se teme de o ofensivă de amploare în săptămânile următoare.
"Să facem mai mult"
Pe linia frontului în estul Ucrainei, comandamentul militar regional din Luhansk a avertizat că Rusia atacă în apropiere de oraşul Kreminna şi distruge trei localităţi vecine. "Avem nevoie de mai multe vehicule blindate şi de muniţii", a apus el.
UE va "continua sprijinul pentru Ucraina cât timp va fi necesar", a promis cancelarul german, Olaf Scholz.
"Este foarte important să accelerăm ajutorul militar. Trebuie să facem mai mult", a pledat prim-ministrul estonian, Kaja Kallas.
Primit la Londra miercuri de prim-ministrul Rishi Sunak şi de regele Charles III, preşedintele ucrainean a fost primit la Paris miercuri seara de Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe Olaf Scholz la o cină târzie la Palatul Elysée.
Dnii Macron şi Scholz au temporizat deocamdată pe tema avioanelor. "Sunt convins că trebuie să acordăm atenţie livrărilor utile pentru a conduce aceste operaţiuni şi a rezista, mai mult decât angajamentelor care vor veni foarte târziu sau foarte departe", a explicat preşedintele francez la Bruxelles, dând asigurări că problema avioanelor nu a fost discutată la Paris cu dl Zelenski.
"Trebuie să vedem ce este livrabil pe termen scurt", a insistat el.
La Londra deja, preşedintele ucrainean a cerut "avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate".
Tabuurile cad
Până acum, occidentalii s-au arătat reticenţi să depăşească această etapă, de teama unei escaladări cu Moscova. Dar tabuurile cad unele după altele de un an şi susţinătorii Kievului au acceptat deja în ianuarie să-i furnizeze tancuri grele.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat joi împotriva "unui angajament tot mai mare al Germaniei, Regatului Unit, Franţei, în conflict". "Graniţa între angajamentul indirect şi direct dispare puţin câte puţin. Nu putem decât s-o regretăm", a spus el.
Părând să întredeschidă uşa livrărilor de avioane, şeful guvernului britanic a promis să pregătească piloţi de vânătoare "după normele NATO".
El a cerut armatei britanice să studieze posibile livrări de avioane, o soluţie care nu este de luat în calcul decât "pe termen lung".
Londra a afirmat de altfel că tancurile sale Challenger vor fi operaţionale "luna viitoare" şi a promis să trimită imediat capacităţi de artilerie cu rază mai lungă, fără a da detalii, notează lesoir.be
Germania intenţionează să furnizeze, împreună cu aliaţii săi, la sfârşitul lui aprilie un prim batalion din tancurile sale Leopard 2, foarte aşteptate.
(Traducerea Rador)