Zelenski a semnat o lege care interzice importul și vânzarea de cărți din Rusia și Belarus. Legea a fost trimisă la UE pentru analiză

Sursa: Facebook - Volodimir Zelenski

Pe 22 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o lege privind restricțiile la importul și distribuția de produse editoriale din Rusia, Belarus și din teritoriul ocupat temporar al Ucrainei. El a anunțat acest lucru pe Telegram.

Vorbim de legea nr. 2309-IX  (fostul proiect de lege nr. 7459). Interzice importul și distribuirea în Ucraina a produselor editoriale din statul agresor al Rusiei, Belarus, din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, iar pentru publicațiile în limba rusă importate din alte țări, se introduce o procedură de import permisivă.

„Cred că legea este corectă”,  a scris Zelenski. Totodată, el a menționat că textul de lege a fost transmis instituțiilor UE pentru o evaluare suplimentară a faptului dacă normele sale individuale ar putea afecta îndeplinirea obligațiilor în materie de protecție a drepturilor minorităților, în special ale celor lingvistice, în contextul recomandărilor Comisiei Europene privind cererea Ucrainei de aderare la UE.

Distribuția de cărți  în limba rusă ar putea complica procesul de aderare la UE

La 19 iunie 2022, Rada a adoptat  o lege care interzice importul și distribuția de produse editoriale  din Rusia și Belarus.

Zelenski nu a semnat această lege timp de un an. Pe site-ul președintelui a fost creată o petiție și a primit 25.000 de voturi prin care i-a cerut șefului statului să semneze documentul.

Pe 20 iunie 2023, Zelenski  a răspuns, explicând că au fost „exprimate” o serie de avertismente cu privire la lege: este posibil ca normele acesteia să nu fie conforme cu Constituția și standardele UE.

În special, Ministerul Justiției a sugerat ca președintele să pună veto asupra documentului, deoarece regulile pentru importul și distribuția de produse editoriale în limba rusă ar avea semne de inconsecvență cu Constituția Ucrainei.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a considerat oportun să se aplice dreptul de veto în acest caz, deoarece versiunea actuală a legii nu respectă normele și standardele UE în domeniul drepturilor omului (inclusiv libertatea de opinie, protecția drepturilor minorităților naționale, interzicerea discriminării pe bază de limbă) și poate complica procesul de negocieri privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Zelenski a solicitat Cabinetului de Miniștri „să studieze în continuare chestiunea ridicată”, ținând cont de opiniile părților interesate și de poziția UE.