Evenimentul Zilei > Politica > Declarație incendiară a fostului președinte CCR în contextul referendumului: „Ar trebui dizolvat”
Declarație incendiară a fostului președinte CCR în contextul referendumului: „Ar trebui dizolvat”

Declarație incendiară a fostului președinte CCR în contextul referendumului: „Ar trebui dizolvat”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că, în cazul în care referendumul pe justiție este validat, iar Parlamentul nu ține cont de rezultat, ar trebui dizolvat.

„Temele (de la referendum-n.r.) sunt cele care preocupă în perioada pe care o traversăm populaţia din România. De doi ani de zile numai despre asta se vorbeşte şi oamenii chiar sunt interesaţi şi este bine că preşedintele vrea să consulte populaţia, să afle care este dorinţa poporului  în această privinţă. Referendumul este un mijloc prin care poporul îşi exprimă voinţa, îşi exprimă puterea”, a declarat Augustin Zegrean, într-un interviu acordat RFI.

Augustin Zegrean a explicat ce se va întâmpla dacă temele propuse de președintele Klaus Iohannis vor fi aprobate.

„În mod normal, asta ar presupune modificarea Constituţiei, pentru că actuala Constituţie permite aceste lucruri. Modificarea Constituţiei nu o poate face preşedintele, decât la solicitarea Guvernului, dar politicienii ar trebui să fie preocupaţi nu de cum să nu se pună în aplicare rezultatul referendumului, ci de cum să se pună în aplicare”, a explicat el.

„Nu sunt obligate legal, dar moral, ăsta-i scopul referendumului consultativ, să oblige moral parlamentarii, politicienii, să ţină seama de voinţa poporului, pentru că în România, Constituţia spune că suveranitatea aparţine poporului, care o exercită prin organele sale liber alese sau prin referendum. Or, dacă referendumul este mai puternic decât alegerile până la urmă, pentru că la referendum participă mai mulţi, niciun ales nu are atâtea voturi câte sunt necesare pentru validarea unui referendum. Deci, dacă poporul îşi spune voinţa prin referendum, în mod normal, politicienii trebuie să ţină seama”, a mai spus Zegrean.

El a mai declarat că „un Parlament care nu ţine seama de voinţa poporului practic nu-şi merită locul acolo, ar trebui dizolvat”.