Dacă la alagerile precedente, scandalul a pornit de la morții care „votau” pe liste sau de la turismul electoral cu bătrâni, la scrutinul de ieri, sămânța de rezmeriță a plecat de la tineri.

Studenții din provincie, cazați în cele 15.000 de locuri ale căminelor din Regie, s-au prezentat într-un număr foarte mare la scrutinul pentru Cotroceni și a suprins Prefectura Capitalei. Conform Biroului Electoral Central, administrația prefecturii nu a asigurat un număr îndeajuns de mare de cereri pe proprie răspunde pentru studenții din Regie. Este vorba de cererile pe care tinerii din alte județe trebuiau să-și asume că nu au mai votat, ieri, în altă secție.

Ora de vot

De la ora 11.00, când studenții au început să se îndrepte în număr mare spre Secția 1250 din aproprierea complexului de cămine, și până la ora 21.00, la închiderea secțiilor, tinerii au stat până și 60 de minute la coadă pentru a putea ajunge să-și bage votul în urnă.

În sala de votare erau doar patru cabine. Fiecare vot a durat aproximativ cinci minute deoarece se completează destul de greu declarațiile pe propria raspundere.

„Pot spune că este o bătaie de joc la adresa noastră. Dacă și-au propus să ne umilească, nu le-a reușit. Eu sunt hotărât să votez în seara asta”, ne asigură Mihai (24 ani), student la Geografie.

Alții nu par așa de hotărâți. Un băiețas cu BMW a oprit, în jurul orei 19.00, în fața secției pentru a vota și el. Era însoțit de o blondă care se arată mirată de șirul de votanți. Șoferul de BMW se crucește și accelerează, fără a mai sta cu gândul la vot. Cu 30 de minute înainte de închiderea secției, membrii comisiei au ieșit și au rugat tinerii să plece spre alte secții de vot. Aproximativ 150 de studenți nu au mai votat și au plecat în camerele de cămin strigând hoții.

Probleme la declarațiile pe propria răspundere

La mai multe secții de votare din Capitală, formularele declarațiilor pe propria răspundere s-au epuizat și s-au format cozi de alegători. De exemplu, ieri, procesul de votare de la Secția 86 din București, de lângă Gara de Nord, a fost oprit timp de trei ore. Mai multe cazuri au fost semnalate în București de diverși candidați. BEC a precizat că secțiile de votare pot solicita suplimentarea materialelor necesare procesului electoral de la prefecți, care au obligația de a asigura tipărirea formularelor tabelelor electorale și a declarațiilor pe propria răspundere, precum și a formularelor de situații privind prezența la vot. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț, a precizat că declarațiile pe propria răspundere nu pot fi copiate la xerox, legea prevede că este un tipizat. Declarația a fost făcută după ce primăriile din Capitală au multiplicat mai multe astfel de formulare. Aseară, Monica Macovei a depus două contestații împotriva președinților secțiilor de votare de la Liceele „Ion Luca Caragiale” și „Tudor Arghezi” care nu ar fi lăsat mai multe persoane să voteze pe liste suplimentare, invocând lipsa declarațiilor pe proprie răspundere.

 

REZULTATE TURUL 1 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 1 alegeri prezidențiale 2014

Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 1 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 1 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 1 și 2 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real  rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cel mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.