Evenimentul Zilei > International > Zeci de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost descoperite într-un depozit. Ce destinație avea serul
Zeci de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost descoperite într-un depozit. Ce destinație avea serul

Zeci de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost descoperite într-un depozit. Ce destinație avea serul

În apropiere de Roma au fost descoperite aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Problema este una delicată.

Aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost descoperite în Italia. Într-un depozit aflat în apropiere de capitala Roma, ele provenind de la fabrica Halix din Olanda. Care nu are încă autorizație de producție pentru Uniunea Europeană. Vaccinurile urmau să ajungă în Marea Britanie, conform lastampa.it.

Zeci de milioane de doze de la AstraZeneca ar fi trebuit să ajungă în Marea Britanie

Ziariștii italieni citează surse din cadrul UE. Care au afirmat că respectivele vaccinuri ar fi trebuit să plece către Marea Britanie. Dar exportul a fost stopat după ce blocul comunitar a introdus un mecanism de blocare a exporturilor.

Este vorba despre o cantitate pentru care se luptă Bruxellesul şi Londra. În condițiile în care, pentru Uniunea Europeană, „o astfel de cantitate este mai mult decât dublă faţă de dozele primite până în prezent din partea companiei anglo-suedeze”. Adică 16,6 milioane de doze, În timp ce, pentru britanici, această cantitate de vaccinuri este obligatorie pentru a garanta a doua doză de vaccin pentru circa 15 milioane de cetăţeni.

Fabrica din Olanda nu are autorizație și nu poate trimite vaccinuri în UE

Conducerea de la AstraZeneca nu a alertat UE în privința dozelor respective. Care erau ținute într-un depozit din orașul Agnani, la 40 km de „Cetatea Eternă”. Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a vizitat fabrica de vaccinuri de la Halix. Și s-a interesat unde ajung dozele produse aici. După care a luat legătura cu autoritățile din Italia.

Cei de la fabrica Halix nu au au autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului. În aceste condiții, dozele de vaccin nu pot fi predate ţărilor membre ale UE. Însă măsura nu se aplică şi în Marea Britanie Care a importat în ultimele luni ale anului trecut vaccinuri produse în fabrica olandeză.

„Abia atunci comisarul francez a început să aibă suspiciuni şi a informat imediat despre această situaţie autorităţile italiene, care au realizat inspecţii la fabrica din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze”. Au notat ziariștii italieni.