Garda de Mediu demarat cercetările pentru stabilirea cauzelor care au dus la moarte păsărilor. Cadavrele au fost găsite în iazul de decantare a apelor al staţiei de epurare a societăţii Petromidia. Din cauza gerului, păsările au încercat să găsească hrană acolo.
Autoritățile au două ipoteze: păsările au căzut pradă dihorilor sau vânătorilor. „Din cauza gerului, păsările care sunt foarte slăbite au încercat să găsească hrană acolo, apoi au urcat pe mal. Echipa trimisă de noi în zonă a găsit foarte multe capete de păsări, ceea ce ne face să credem că păsările slăbite au fost victime ale dihorilor”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu a RBDD, Costel Ifrim.
Reprezentantul Gărzii de Mediu a Rezervației nu exclude nici posibilitatea ca păsările să fi fost victime ale vânătorilor. „Zona în care au fost găsite păsările moarte este la limita Rezervației şi, având în vedere faptul că în afara ei este permisă vânătoarea, nu excludem posibilitatea ca păsările să fie victimele unor partide de vânătoare”, a menţionat comisarul Costel Ifrim.
Autoritățile au prelevat probe de apă din iazul de decantare al societăţii Petromidia SA Constanţa, iar situaţia în zonă fiind este în continuare monitorizată.
La începutul acestei luni, au mai fost găsite moarte şase lebede de vară, trei lişiţe, un comoran mic, un pelican comun juvenil şi cinci căprioare. Autorităţile de mediu presupun că aceste exemplare, fiind slăbite din cauza temperaturilor scăzute, au fost atacate de şacali.