Zeci de albi din Africa de Sud s-au folosit de planul lui Trump pentru a ajunge în SUA

Zeci de albi din Africa de Sud s-au folosit de planul lui Trump pentru a ajunge în SUA

Zeci de albi din Africa de Sud s-au folosit de planul lui Trump pentru a ajunge în SUA. Un grup de 59 de sud-africani a sosit în SUA recent și urmează să li se acorde statutul de refugiat.

Minoritarii albi din Africa de Sud, primiți ca refugiați în SUA

Președintele Donald Trump a declarat că cererile de a fi primiți ca refugiați din partea minorității afrikaner din Africa de Sud au fost accelerate, deoarece aceștia au fost victime ale discriminării rasiale.

Guvernul sud-african susține că grupul nu ar suferi nicio persecuție care să merite statutul de refugiat, iar diverse ONG-uri acuză administrația Trump că ar fi oprit toate celelalte admiteri de refugiați.

Grupul de sud-africani albi, care a aterizat luni pe aeroportul Dulles de lângă Washington DC, a avut parte de o primire călduroasă din partea autorităților americane.

Unii țineau copii mici și fluturau mici steaguri americane în zona de sosire împodobită cu baloane roșii, albe și albastre.

Procesarea refugiaților în SUA durează adesea câteva luni sau chiar ani, dar acest grup a fost primit rapid. UNHCR - agenția ONU pentru refugiați - s-a plâns că nu a fost implicată în verificare.

Africa de Sud neagă discriminarea, dar legea de expropriere fără compensație există

Întrebat de ce cererile de refugiat ale minorității albe afrikaner au fost procesate mai repede decât pentru alte grupuri, Trump a spus că în Africa de Sud are loc un „genocid” și că „fermierii albi” sunt vizați în mod specific. „Fermierii sunt uciși, se întâmplă să fie albi, dar dacă sunt albi sau negri nu contează pentru mine”.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa susține însă că evaluarea SUA a situației nu ar fi adevărată și că i-a transmis acest lucru lui Donald Trump.

Secretarul de stat adjunct Christopher Landau a declarat, pentru BBC, că „nu este surprinzător, din păcate, că o țară din care provin refugiați nu admite că sunt refugiați”.

SUA au criticat în repetate rânduri politica internă din Africa de Sud, acuzând guvernul că a confiscat pământ de la fermierii albi fără nicio compensație.

Asta după ce, în luna ianuarie, președintele Ramaphosa a semnat o lege controversată, care permite guvernului să sechestreze terenuri proprietate privată, fără despăgubiri, atunci când este considerat „echitabil și în interesul public”. Dar guvernul sud-african susține că niciun teren nu ar fi fost încă confiscat.

Elon Musk

Elon Musk. Sursa foto: x.com

Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Trump, Elon Musk, născut în Africa de Sud, a declarat anterior că a existat un „genocid al oamenilor albi” în Africa de Sud și a acuzat guvernul că a adoptat „legi de proprietate rasistă”.

Șefii sud-africani, război al declarațiilor cu SUA

Biserica Episcopală a anunțat că nu va colabora cu guvernul federal în ceea ce privește așezarea refugiaților din cauza „tratamentului preferențial” acordat minorității afrikaner. Comentând această știre, pe X, vicepreședintele JD Vance a postat „Nebun”.

Relațiile bilaterale dintre SUA și Africa de Sud au devenit tensionate de când președintele Donald Trump a însărcinat administrația sa cu relocarea minoritarilor afrikaner, un grup cu ascendență în mare parte olandeză, în SUA.

Iar în martie, ambasadorul sud-african în SUA, Ebrahim Rasool, a fost expulzat după ce l-a acuzat pe președintele Trump că folosește „victimizarea albilor” ca „momeală rasistă”.

SUA au criticat, de asemenea, Africa de Sud pentru că a luat o poziție „agresivă” împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), unde Pretoria a acuzat guvernul premierului Benjamin Netanyahu de genocid împotriva palestinienilor, din cauza războiului antiterorist dus contra organizației Hamas, vinovată de masacrul din 7 octombrie 2023, soldat cu moartea a peste 1.000 de israelieni, majoritatea civili, și cu nenumărate alte atrocități, precum violuri, mutilări și profanări de cadavre.