Zeci ce milioane de dolari, transferate pentru coruperea alegătorilor. Schemele aplicate de gruparea lui Ilan Șor prin aplicația PSB

Sursa foto: Captură video

Republica Moldova. Circa 39 milioane de dolari au fost transferați în Republica Moldova cu scopul de corupere electorală, în perioada lunilor septembrie - octombrie. Transferurile bănești erau realizate prin aplicația PSB. Totodată, continuă a fi realizate și schemele de transmitere a mijloacelor financiare prin curieri. Acțiunile de corupție electorală ar fi fost realizate de către membrii organizației criminale Șor”.

Datele au fost prezentate joi de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă.

Cele mai multe transferuri au fost realizate în perioada 14-17 octombrie, în ajunul alegerilor

Potrivit șefului IGP, procesul de corupere a început mult mai devreme. Astfel, transferurile bancare au început a fi realizate în această primăvară.

„Până în luna aprilie curent, aplicația PSB nu a fost utilizată în Republica Moldova. Poliția a documentat 138 mii de numere telefonice – utilizatori, care au relaționat cu aplicația PSB. Un utilizator putea relaționa și cu alte persoane implicate în scheme. Cele mai multe transferuri au fost realizate în perioada 14-17 octombrie, în ajunul alegerilor. Acțiunile de corupție electorală erau realizate de către membrii organizației criminale Șor”, a remarcat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu/Sursa foto: zdg.md

În luna octombrie, poliția a reușit să stabilească 97 de grupuri, unde erau instruite persoane pentru a putea accesa platforma PSB. Ulterior, acestea urmau să beneficieze de transferuri.

„În total, au fost stabilite peste 1,4 milioane de tranzacții. Exista o persoană de contact, prin intermediul acesteia, erau efectuate transferuri și pentru alți membri. Scopul acțiunilor era coruperea masivă a electoratului. După stabilirea rezultatelor votării, unele persoane urmau să beneficieze de compensații din partea organizației criminale Șor, în funcție de rezultatele obținute”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Peste 520 de persoane, documentate pentru corupere electorală

Conducerea IGP a remarcat că până în prezent peste 520 de persoane au fost documentate pentru corupere electorală.

„Îndemnăm cetățenii să conștientizeze riscurile și să conlucreze cu organele de drept pentru a curma acest proces ilegal. Prin implicarea în acțiunile de corupere electorală, cetățenii sunt atrași în mod direct într-o schemă ilegală realizată de organizația criminală a lui Ilan Șor. Banii primiți de cetățeni nu vor depăși amenzile aplicate. Aceștia riscă sancțiuni de până la 37 500 de lei”, a subliniat Viorel Cernăuțeanu.

Corupere electorală. Sursa foto: info1.md

Șeful IGP a mai anunțat că organele de forță au desfășurat miercuri acțiuni de investigații într-un raion din nordul țării.

„O persoană cu rol secundar conlucrează cu ancheta. O altă persoană - coordonator în raion, deținea plicuri pentru 19 localități din cadrul raionului. Remunerările urmau a fi oferite pentru alegerile din 20 octombrie și pentru turul II de scrutin. În cadrul acțiunilor, au fost ridicați 175 mii de lei. Cetățenii primeau câte 800, 1 000 sau 1 500 de lei. Acțiunile de investigații continuă. Vă asigur că vom interveni de fiecare dată pentru a contracara fenomenul coruperii în procesul electoral”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

În prezent, organele de forță investighează mai multe episoade de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Aceste acțiuni ar urmări coruperea alegătorilor care participă la scrutinul din această toamnă.