Anul trecut, EVZ a descoperit elitele “tacute” ale Romaniei.
In ultima jumatate a lui 2006, “Evenimentul zilei” demara campania “Romani care ne lipsesc”. Ne-am propuneam sa gasim persoane - putin sau deloc cunoscute publicului - cu realizari profesionale si stiintifice de exceptie. Dintr-o lista ce ramane deschisa ne-am oprit asupra a zece romani, ale caror cariere le-am prezentat in EVZ.
Tanarul care a uimit Europa
Daniel Funeriu, 35 de ani, este doctor in chimie si a studiat in centre de cercetare de pe trei continente. Inainte de Revolutie, la 17 ani, a avut sansa de a pleca in Franta, unde a cerut azil politic. Dupa ce a castigat o bursa de doua milioane de euro, a dat curs invitatiei de a lucra in cadrul Universitatii Tehnice din Munchen.
“Asa cum a existat o generatie de aur in fotbal, pentru ca Ceausescu si-a pus in cap sa castige trofee internationale, asa va exista, peste zece ani, o generatie de aur a romanilor in stiinta mondiala formata din cei care in anii ’80 erau la liceu. In stiinta, maturitatea se atinge la 45 de ani. Ii veti gasi pe acesti tineri la Yale, Stanford, Harvard, Riken, AIST, iar pe unii chiar in Romania.”
Vede sclavi fericiti in Silicon Valley
Ovidiu Hurduzeu, 49 de ani, a predat la Stanford University cursuri de “civilizatie ocidentala”. A socat lumea literara dupa publicarea cartii “Sclavii fericti - lumea vazuta din Silicon Valley”, in care pune sub semnul intrebarii o serie de valori ale culturii americane.
“Europa, care nu mai crede in valorile sale fundamentale, ramane dezarmata in fata mondializarii. De aici, panica si confuzia sa. America nu impune globalismul, dar il accepta cu o anumita nonsalanta intrucat stie ca mondializarea nu-i poate zdruncina credinta in valorile ei fundamentale - spirit intreprinzator, individualism, religiozitate, patriotism.”
Doctorul de suflet al Maicii Tereza
Radu Dop, 64 de ani, chirurg de exceptie, a fost directorul primului spital privat din tara. Este omul care, la inceputul anilor ’90, a facilitat venirea Maicii Tereza in Romania. Dupa studii in SUA, unde a participat la programul “Eisenhower Fellowships, s-a specializat in medicina critica.
“Medicina la tara inseamna un pat, o minte desteapta, bine pregatita, care are la capatul celalalt al stetoscopului o fiinta umana pe care o intelege, cu care comunica si pe care o pregateste sa nu se imbolnaveasca. Cine pleaca nemultumit din Romania pleaca nemultumit de propria lor persoana, nu de tara si isi vor regasi nemultumirea oriunde se vor duce.”
A predat la scoala presedintilor americani
Dragos Ciuparu, 39 de ani, a fost timp de sapte ani profesor-cercetator la Yale University. In cadrul acestei prestigioase institutii de invatamant au studiat, de-a lungul vremii, George H.W. Bush, Bill Clinton si George W. Bush. Specialist in “combustibili”, el sustine ca pe piata produselor petroliere miza politica o depaseste pe cea financiara. “Pretul petrolului nu are nimic comun cu pretul de productie. El depinde de zvonuri, declaratii mai mult sau mai putin belicoase si de modul in care ele sunt raspandite. Daca Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Iranului, tara in care se afla mari zacaminte de petrol, anunta ca detine bomba atomica, pretul titeiului sare in aer.”
Trimis de NASA in Groenlanda
Mihai Popa, 37 de ani, a facut de cateva ori inconjurul pamantului pana sa puna piciorul pe taramul neprietenos al Groenladei. Geologul a participat la prima expeditie stiintifica organizata in aceasta zona dupa opt decenii. Sprijinit de NASA, Mihai analizeaza evolutia climei din trecutul geologic al Pamantului astfel incat predictiile climatice sa devina mai sigure.
“Suntem intr-un moment de extinctie globala asemanator celui de extinctie de la sfarsitul Cretacicului, cand au disparut dinozaurii. Este o consecinta exclusiva a activitatii umane. Asistam la disparitia a numeroase specii si, din pacate, fenomenul a scapat de sub control.”
A condus masina-minune a Pentagonului
Andrei Aron, 25 de ani. Inainte de a fi acceptat la Univeristatea Stanford a castigat in patru ani consecutiv Olimpiada nationala de matematica. Ajuns in SUA, a participat la construirea unui autovehicul special care s-a deplasat, fara sofer, 200 de kilometri prin desertul Mojave.
Pentru ca masina a incheiat cu succes cursa, Pentagonul a trebuit sa-si onoreze promisiunea de a oferi echipei Universitatii Stanford suma de doua milioane de dolari. “In America am fost uimit de faptul ca profesorii sunt evaluati de studenti la sfarsitul trimestrului si ca ei discuta de la egal la egal cu acestia.”
Batuta de comunisti, umilita de capitalisti
Verona Jubleanu, 82 de ani, traieste si astazi dintr-o pensie mizera in Nucsoara, satul partizanilor care au luptat in munti. Parintii ei si un frate au fost ucisi de comunisti in deceniul al saselea.
“Eu am pierdut un copil din cauza Securitatii. Eram insarcinata in luna a opta cand m-au arestat. Am pierdut copilul imediat dupa nastere. Apoi, securistii ne-au intrebat pe care dintre noi sa ne aresteze. S-a dus barbatul meu in temnita. S-a intors dupa sase ani.
Cand vedeam norul de praf cum se ridica pe drum nu stiam unde sa ne ascundem de spaima. Recunosteam masina Securitatii. Cat timp tatal meu a stat inchis, vreo sapte-opt ani, m-au batut si de doua ori pe saptamana”.
Platit de americani sa gaseasca leac pentru SIDA
Cristian Apetrei, 43 de ani, incearca sa gaseasca un antidot impotriva SIDA, boala responsabila, anul trecut, de moartea a trei milioane de persoane. Cristian este profesor asociat in Departamentul de Medicina Tropicala al Universitati Tulane din New Orleans. El sustine ca lumea medicala este departe de a gasi un antidot pentru aceasta boala.
“Pe vremea aceea, SIDA era o boala <capitalista>>. Din acest motiv nu se efectua controlul sangelui in centrele de transfuzii. O ipoteza este ca unul dintre derivatele de sange a fost contaminat. Administrarea acestui produs ar fi putut fi responsabila de patrunderea virusului in orfelinate. Regretabil a fost insa faptul ca transmiterea a continuat si dupa 1990.
A castigat un important premiu al Uniunii Europene
Mihai Barboiu, 35 de ani, a fost premiat cu “European Young Investigator Award” chiar la Stockholm, pe scena unde se inmaneaza Premiile Nobel. Ca urmare, a primit 1,2 milioane de euro pentru a-si continua cercetarile in cadul Centrului European de Membrane din Montpellier, Franta. “In Franta nu vei vedea o discutie politica dusa in termenii de-aici. In momentul in care deschizi televizorul la Bucuresti, ramai socat: libertatea de exprimare este gresit inteleasa. O stire gratuit negativa despre Romania, care poate aduce rating in tara, poate face mult rau afara.”
Profesorul de franceza al Americii
Toma Pavel, 65 de ani, a predat la Universitatea din Chicago si a tinut cursuri de literatura franceza si comparata la Universitatile Princeton si California.
“Corectitudinea politica este una dintre formele contemporane ale intolerantei. Ce poate fi politica daca nu cautarea libera a binelui comun? Simpla idee ca, in acest domeniu, pot exista propozitii pururea corecte si altele pe veci incorecte, deci primejdioase, inumane, este un abuz care, dupa mine, nu poate duce la nimic bun.”
Bilant
Nume Varsta Loc nastere profesie loc munca
Daniel Funeriu 35 Arad chimist Universitatea Munchen
Ovidiu Hurduzeu 49 Bucuresti scriitor Universitatea Stanford
Radu Dop 64 Sibiu medic Euroclinic
Dragos Ciuparu 39 Ploiesti chimist Universitatea Ploiesti
Mihai Popa 34 Bucuresti geolog Universitatea Bucuresti
Andrei Aron 25 Bucuresti student Universitatea Stanford
Verona Jubleanu 82 Nucsoara eroina pensionar
Cristian Apetrei 43 Iasi microbiolog Universitatea Tulane
Mihai Barboiu 35 Pascani chimist Universitatea Montpellier
Toma Pavel 65 Bucuresti profesor Universitatea Chicago
Cititi si Romani care ne lipsesc.