Fregata „Bayern” a fost trimisă de Forţele Navale germane în Marea Chinei de Sud, ca un gest de „solidaritate” cu aliaţii Germaniei, pe fondul tensiunilor cu Administraţia de la Beijing, informează site-ul Tagesspiegel.de.
Fregata germană „Bayern” a pornit luni într-o misiune de câteva luni în Asia. Nava urmează să tranziteze Marea Chinei de Sud, o zonă disputată de China în litigiile teritoriale cu naţiuni vecine. Nava militară germană urmează să oprească în porturi din Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Australia.
Germania urmează exemplul Franței și Marii Britanii și trimite o navă de luptă în Marea Chinei de Sud.
„Fregata Bayern se va deplasa în zona Indo-Pacifică. Este un semn de solidaritate al Germaniei cu partenerii care au aceleaşi valori, pentru afirmarea libertăţii de circulaţie maritimă şi pentru apărarea reglementărilor internaţionale”, a transmis Ministerul german al Apărării.
Statele Unite trimit frecvent nave militare în Marea Chinei de Sud, în contextul tensiunilor cu Beijingul. De asemenea, Franţa şi Marea Britanie au trimis recent nave militare în zona Asia-Pacific.
Primele țări europene NATO, care au trimis nave de luptă în Marea Chinei de Sud
În cursul acestui an, Franța și Marea Britanie au fost primele țări europene NATO, care au trimis nave de luptă în Marea Chinei de Sud, în scopul afirmării dreptului de liberă navigație, pe fondul tensiunilor cu China care reclamă drepturi considerate istorice de Beijing, în regiune.
Nava portelicopter Tonnerre și fregata Surcouf aflate în misiunea Jeanne d’Arc a Forțelor Navale franceze au executat, în aprilie 2021, o patrulare comună cu nave de luptă australiene în Marea Chinei de Sud. Într-un comunicat de presă, Parisul a declarat că, ”Franța și Australia au putut reafirma angajamentul lor față de libera navigație a navelor în această zonă”.
La rândul său, Marea Britanie are în prezent desfășurat în Marea Chinei de Sud portavionul ”Queen Elizabeth”, la bord cu avioane de luptă F-35, în fruntea grupării navale de lovire CSG-21, din care mai fac parte două distrugătoare, două fregate și un submarin.
Principalul contributor de securitate în regiune este SUA, care desfășoară permanent nave de luptă, în special portavioane și distrugătoare.