Un studiu recent al cercetătorilor olandezi de la Universitatea din Leiden a demonstrat că dulciurile consumate în exces pot afecta aspectul general al pielii, favorizând apariţia ridurilor.
La teste au participat 600 de persoane cu vârste între 50 şi 70 de ani, iar fotografiile lor au fost ulterior evaluate.
Persoanele cu glicemia ridicată au fost percepute ca fiind mult mai în vârstă decât în realitate.
Chiar şi o creştere a nivelului de zahăr din sânge cu o unitate poate îmbătrâni un om cu jumătate de an.
"Nu are rost să cheltui bani pe creme scumpe şi să continui să mânânci dulciuri", a spus unul din autorii studiului, care a explicat că, deşi cremele sunt bune pentru hidratare, este important ca regenerarea celulor să fie stimulată din interior.
Zahărul împiedică acest proces şi "mănâncă" din rezerva de colagen a pielii, ceea ce duce la pierderea elasticităţii şi la apariţia ridurilor.
De ce e mai bun zahărul din fructe decât cel din cafea
Statisticile arată că zahărul în exces ucide anual peste 35 de milioane de oameni. Consumat în cantităţi mari, provoacă hiperactivitate, anxietate şi afectează capacitatea de concentrare.
"Noi recomandăm ca aportul de zahăr, sub diversele lui forme, să nu depăşească 10% din necesarul caloric, adică 200 de calorii. Când este inclus în alimente, absorbţia e mai lentă, de aceea recomandăm să nu fie consumat în stare pură", explică specialistul în diabet şi nutriţie, Eduard Adamescu.
Citiţi şi:

  • Alimente "la modă" în 2012
  • Topul celor mai bune alimente anti-stres
  • Dieta-minune care te scapă de cancer şi prelungeşte viaţa
  • Alimente care întineresc, alimente care îmbătrânesc