„Yes Scotland”: campania pentru independența Scoției s-a lansat astăzi

„Yes Scotland”: campania pentru independența Scoției s-a lansat astăzi

Naţionaliştii scoţieni lansează astăzi, la Edinbourgh, campania pentru opţiunea “da" la referendumul privind independenţa Scoției pe care îl vor organiza la o dată ce rămâne de stabilit, cel mai probabil în toamna lui 2014.

Campania “Yes Scotland" (Da, Scoţia) va fi lansată oficial de Partidul Naţional Scoţian (SNP), al premierului scoţian Alex Salmond, şi de alte formaţiuni politice, între care Verzii, într-un cinematograf din Edinburgh.

Potrivit sondajelor de opinie, numai o treime dintre scoţieni doresc ieşirea din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Premierul britanic David Cameron s-a declarat “gata de luptă" împotriva independenţei acestei regiuni semiautonome cu 5,3 milioane de locuitori, propunând să i se confere puteri suplimentare dacă va spune “nu" independenţei.

Dacă guvernul britanic a acceptat până la urmă organizarea unui referendum în Scoţia, modalitatea de a-l organiza este subiect de dispută între Londra şi Edinburgh.

În timp ce Londra doreşte ca scrutinul să aibă loc repede, Edinburgh vrea să aştepte sfârşitul anului 2014. Pe de altă parte, în timp ce guvernul britanic doreşte o singură întrebare, Alex Salmond are în vedere o chestiune subsidiară propunând o autonomie sporită, conştient de faptul că independenţa este departe de a întruni unanimitatea.

În prezent, parlamentul scoţian are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie, iar problemele legate de diplomaţie, energie şi apărare sunt de competenţa Londrei.

Alex Salmond a precizat deja că, dacă va obţine independenţa, Scoţia va rămâne în Uniunea Europeană şi va institui un nou parteneriat cu restul Regatului Unit.

Ne puteți urmări și pe Google News