Xi Jinping a ordonat cea mai mare reorganizare militară a Chinei din 2015 încoace

Xi Jinping a ordonat cea mai mare reorganizare militară a Chinei din 2015 încoace Xi Jinping face noi modificări în cadrul armatei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președintele chinez Xi Jinping a ordonat ceea ce reprezintă cea mai mare reorganizare a armatei din 2015 încoace. Această acțiune întărește capabilitățile militare, inclusiv războiul cibernetic.

Noile măsuri ale președintelui Xi Jinping

China va desființa Forța de Sprijin Strategic, creată în urmă cu peste opt ani. La momentul respectiv, Forța de Sprijin Strategic avea rolul de a spori capacitățile în domeniul războiului spațial, cibernetic, politic și electronic.

Xi Jinping va crea, la rândul său, o nouă ramură numită Forța de Sprijin Informațional. Unitatea aerospațială va îmbunătăți capacitatea Chinei de a utiliza spațiul și va intensifica gestionarea crizelor spațiale, a precizat ministerul Apărării.

Restructurarea are loc în contextul conflictului cu SUA, într-o luptă pentru influența globală. Luna trecută, SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă au acuzat China că sponsorizează activități cibernetice rău intenționate pentru a viza instituțiile democratice.

Ne puteți urmări și pe Google News

China, armata

Noua forță va oferi „sprijin cheie în coordonarea și utilizarea sistemului cibernetic"

Li Wei, comisar politic, va prelua același rol în cadrul Forței de Sprijin Informațional. El s-a angajat să asculte „cu hotărâre" instrucțiunile lui Xi.

Noul comandant al Forței de Sprijin Informațional este Bi Yi, a anunțat televiziunea de stat CCTV.

Schimbările au ca scop o mai bună adaptare a armatei chineze la condițiile de „informatizare" ale războiului modern. Declarația a fost făcută de Cao Weidong, un cercetător de la Academia de Cercetare Navală.

China, spionaj

Restructurarea va duce la „o mai bună desfășurare" a sistemelor de sateliți

Precedentul comandant al Forței de Sprijin Strategic a fost Ju Qiansheng, a cărui dispariție a stârnit speculații că ar avea legătură cu tulburările mai ample din conducerea militară a Chinei, care s-au desfășurat în ultimul an. Deși Ju a reapărut recent, mass-media de stat nu a precizat poziția sa actuală.

Cea mai recentă modificare urmează unei epurări radicale a instituției militare de către Xi desfășurată anul trecut. Experții americani în domeniul informațiilor au considerat că această mișcare a fost un răspuns la descoperirea corupției generalizate în armată, inclusiv în cadrul Forței Rachetelor, care gestionează arsenalul nuclear în expansiune al țării.

Fostul ministru al apărării Li Shangfu a fost înlăturat din funcție în octombrie. În decembrie, China l-a numit pe Dong Jun, un veteran al marinei militare, ca nou șef al apărării.