Discursul care schimbă ordinea internațională. Xi Jinping încheie anul cu promisiuni de război
- Cristian Raducanu
- 31 decembrie 2023, 21:14
Declarațiile liderului chinez Xi Jinping vin în contextul în care în puțin de două săptămâni taiwanezii își vor alege un nou președinte și un nou parlament. Alegerile din 13 ianuarie au loc într-un moment tensionat între cele două state.
În discursul adresat națiunii, Xi Jinping a transmis pe un ton autoritar că „Reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă”. Tranziția de la o simplă retorică la acțiune implică o posibilă confruntare cu SUA, aliat declarat al regimului de la Taipei.
Xi Jinping: Reunificarea Chinei este inevitabilă
Declarațiile liderului chinez Xi Jinping vin în contextul în care în puțin de două săptămâni taiwanezii își vor alege un nou președinte și un nou parlament. Alegerile din 13 ianuarie au loc într-un moment tensionat între cele două state.
Beijing și-a sporit numărul de trupe din Marea Chinei de Sud pentru a-și reafirma pretențiile de suveranitate asupra arhipelagului taiwanez pe care îl consideră teritoriu Chinei. Comunișii lui Xi Jinping nu au exclus posibilitatea unei intervenții pentru a cuceri micuțul stat.
„Compatrioţii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un simţ al ţelului comun şi să împărtăşească gloria întineririi naţiunii chineze”, a declarat Xi Jinping.
China își pierde influența în Taiwan
În discursul de anul trecut liderul chinez a precizat că oamenii de pe ambele maluri ale strâmtorii aparțin aceleiași familii. Beijing a lansat mai multe acuzații la adresa vicepreședintelui Taiwanului pe care l-a catalogat „un distrugător” al păcii.
Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze a transmis că actualul vicepreședinte, candidat la președinția Taiwan-ului „şi-a expus adevărata faţă de activist încăpăţânat pentru independenţa Taiwanului şi de distrugător al păcii în Strâmtoarea Taiwan”.
Xi Jinping, iritat de poziția partidului DPP
China a fost iritată de poziția partidului DPP potrivit căreia doar poporul taiwanez este stăpân pe propriul destin și viitor. Se pare că Beijing pierde influența în Taiwan, dat fiind faptul că cel mai mare partid de opoziție recunoscut pentru simpatiile sinoiste împărtășește aceeași părere exprimată de partidul DPP.
Guvernul chinez s-au autoexilat în Taiwan în 1949 când la putere a ajuns Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare Chineze, scrie Reuters.