Petreci mult timp pe rețelele de socializare? Iată semnele care îți demonstrează dependența de lumea virtuală

Tehnologia evoluează din ce în ce mai mult, iar orele noastre petrecute cu ochii în ecrane cresc de la o zi la alta. Avem acces la rețelele de socializare oriunde ne-am afla, iar asta ne face să devenim dependenți de tot ceea ce înseamnă online, fără ca măcar să realizăm acest lucru. Specialiștii ne prezintă câteva semne a faptului că petrecem prea mult timp în spațiul virtual și prea puțin în cel real.

Rețelele sociale și tot ceea ce înseamnă mediul online erau de mult timp în viața noastră, însă totul s-a schimbat atunci când pandemia provocată de COVID-19 a pus stăpânire pe întreaga lume. Izolarea populației și distanțarea socială ne-au determinat să fim mai activi în lumea virtuală, iar cea reală să fie lăsată deoparte. Cercetătorii susțin că, în ultimul an, numărul de ore petrecute de utilizatori pe rețelele de socializare este într-o continuă creștere.

Întreaga situație provocată de coronavirus a făcut că mulți dintre noi să ne mutăm domeniul de activitate în format remote. Nici vizitele la persoanele dragi nu au mai fost atât de dese, așa că totul s-a mutat în online. Timpul petrecut pe internet la nivel global este mai mult decât dublu, el variind între 50-70%.

Sondajele realizate în perioada pandemiei arată că fiecare persoană își verifică telefonul, în medie, de aproximativ 58 de ori pe zi. Pentru că aproape toată viața noastră s-a mutat în online, specialiștii susțin că mulți dintre noi stăm zilnic peste nouă ore cu ochii în ecrane. Dependența de rețelele sociale este din ce în ce mai mare, iar specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la creșterea problemelor de sănătate mintală.

Celebrele site-uri de socializare, Facebook și Instagram, au recunoscut faptul că există o problemă reală în ceea ce privește timpul petrecut de utilizatori în mediul online. O serie de documente oficiale au fost făcute publice, iar giganții din online recunosc că aplicațiilor create de ei au un impact asupra oamenilor din întreaga lume. Declarațiile celor de la Facebook au fost postate în The Wall Street Journal. Reprezentanții rețelelor media sunt conștienți de faptul că, tot ceea ce ei oferă, "agravează problemele legate de imaginea corporală la una din trei adolescente".

Conform informațiilor oferite de specialiști, marea majoritate a persoanelor care petrec extrem de mult timp în lumea virtuală nu realizează acest lucru. Tocmai din acest motiv au decis să facă publică o listă cu semnele care ne arată dependența. Ei ne încurajează să analizăm mai bine lucrurile și să ne reluăm controlul asupra vieții reale.

A fost înființată prima clinică pentru dezintoxicarea de online

O parte din foștii angajați de la Google, Facebook și Apple au făcut o serie de relatări legate de modul în care acționează aceste platforme. Ei susțin că au fost create pentru a da un fel de dependență și pentru a-i determina pe oameni să petreacă cât mai mult timp pe ele. Avantajul giganților din online este finanțarea venită din reclame. Cu cât utilizatorii petrec mai mult timp pe rețelele de socializare, cu atât văd mai multe reclame, iar celebrele aplicații fac bani.

Conform studiilor efectuate de specialiști, aplicații de genul Facebook, Instagram, TikTok sau Snapchat au efecte similare pentru creier cu cele ale drogurilor. Ne fac să devenim din ce în ce mai atrași de ceea ce ne oferă ele, fără a conștientiza acest lucru. Obținerea de aprecieri și distribuiri oferă sistemului de recompensă al creierului același impuls de dopamină.

Pentru că toate aceste probleme sunt din ce în ce mai serioase, a fost înființată prima clinică pentru dezintoxicare de internet. Cel care a pus bazele acestui centru medical este Dr. David Greenfield. Acesta susține că accesul mult prea facil la internet a dus la toate aceste efecte adverse și ne determină să petrecem timp pe rețelele de socializare.

"Există o mulțime de motive pentru care internetul devine o dependență. Dar motivul principal este că internetul este cel mai mare aparat de joc din lume, iar un smartphone este cel mai mic din lume", declară David Greenfield.

Medicul face o comparație între rețelele de socializare și jocurile de noroc, susținând că ambele se bazează pe același principiu de funcționare. Oferă dopamină utilizatorului, o substanță chimică a creierului care stimulează plăcerea.

"De fiecare dată când intri pe o aplicație sau pe un site web, nu știi ce vei primi sau cât de bun va fi, dar din când în când vei vedea ceva care îți place. Oamenii sunt condiționați de dispozitivele lor pentru a obține acele lovituri de dopamină", susține finanțatorului primei clinici pentru dezintoxicarea de internet.

Poveștile impresionante ale persoanelor dependente de social media

Mulți susțin faptul că nu au devenit dependenți de lumea virtuală, însă sunt și persoane care au recunoscut acest lucru. Forumul NoSurf de pe reddit este o comunitate de oameni care împărtășesc poveștile lor legate de dependența de internet. Acești au făcut publice chiar și metodele prin care au reușit să reducă considerabil timpul petrecut pe rețelele de socializare. Aici citim povești care mai de care mai impresionante. Unul dintre utilizatori a susținut faptul că, în primele două săptămâni de renunțare la social media, a avut simptome de sevraj, care îi confereau o stare de rău fizic.

"Timpul meu petrecut în fața ecranului era în medie de 10 ore pe zi. Nu aveam hobby-uri. Eram groaznic din punct de vedere social. Cel mai important, am pierdut timp. M-am pierdut pe mine însumi. Camera mea era un dezastru. Nu am avut niciodată timp să fac sport sau să mănânc regulat. Mi-am ignorat familia. Întârziam la serviciu. Eram mereu blocat în mintea mea. [...] Nu eram niciodată în prezent, ci doar un zombi absent și fără creier", a declarat acesta.

Un alt utilizator care a decis să își spună povestea a conștientizat faptul că tot acel conținut din online nu contează. "Totul este atât de gol, iar timpul petrecut pe social media nu înseamnă nimic dacă nu mă bucur reciproc în prezența cuiva în viața reală, unde fericirea este tangibilă și nu doar acest lucru gol", a mărturisit acesta.

Medicul David Greenfield susține că există o diferență între utilizarea în mod excesiv a internetului și dependența. Aceasta din urmă are efecte negative asupra vieții reale, afectând profund munca, sportul, sănătatea și adevărata viață socială. Utilizarea în exces a rețelelor de socializare duce la dependență, iar apoi putem ajunge să ne pierdem timp important din viață, fiind captivi într-o lume virtuală.

"Ușurința accesului la o substanță sau la un comportament crește probabilitatea de a dezvolta o dependență. Dacă ai acces din belșug la alcool sau heroină, sau la internet, cu atât mai mult este posibil să ai probleme de suprautilizare sau, uneori, de abuz", a explicat medicul.

Care sunt principalele semne ale dependenței de internet

Specialiștii susțin că există o diferență între utilizarea excesivă și dependență. Multe persoane petrec în jur de 10 ore pe zi cu ochii în ecrane, asta pentru a putea obține venituri financiare necesare traiului zilnic. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia evoluează, iar pandemia de COVID-19 ne-a determinat pe mulți să lucrăm online.

Dependența de internet este cu totul altceva. Aici se încadrează persoanele asupra cărora, postările din social media, au un impact real. Pentru a face diferența între cele două situații, specialiștii au decis să prezinte opt efecte principale ale dependenței de internet și tot ce înseamnă viață socială.

  1. Gândul constant la social media sau dorința de a utiliza social media;
  2. Furie sau agitație atunci când trebuie să te îndepărtezi de dispozitivul tău;
  3. Ascunderea utilizării rețelelor sociale;
  4. Simptome fizice, cum ar fi lipsa somnului, pierderea sau creșterea în greutate sau faptul că nu mai acordați atenție igienei personale;
  5. Slabă concentrare și memorie;
  6. Stări de spirit irascibile sau izolare socială;
  7. Probleme la locul de muncă sau la școală;
  8. Apariția altor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Cum putem preveni sau trata această dependență

Renunțarea completă la propriile noastre telefoane este un lucru destul de greu de realizat în zilele de astăzi. Tot ceea ce avem nevoie se află în smartphone, inclusiv cardurile de cumpărături sau cele de reducere. Totuși există mijloace pentru a reduce utilizarea dispozitivelor moderne. În primul rând, cercetătorii în domeniu au vorbit tot de o serie de aplicații, care ne atenționează cu privire la timpul petrecut pe dispozitiv. Apple au o funcție "Screen Time" care face acest lucru, sau "Digital Wellbeing" pe Android.

Chiar dacă ne sunt prezentate aceste aplicații, specialiștii susțin că ele nu au o eficiență prea mare. Cel mai corect vă calculați timpul petrecut pe telefon cu ajutorul unui pix și a unei hârtii. De fiecare dată când folosești telefonul, notezi intervalul de timp petrecut pe acesta. Seara, înainte de a merge la culcare, faceți un calcul să vedeți cât timp din zi ați pierdut verificând telefonul sau stând pe rețelele sociale. Rezultatul ar putea să vă uimească.

"Eu pledez pentru ca oamenii să se separe cu forța de telefon, laptop sau tabletă pentru o perioadă de timp în fiecare zi. Nu pentru totdeauna, dar pentru suficient timp încât să dezvolți o anumită conexiune cu lucruri din afara ta. Bagă-ți telefonul în torpedoul mașinii și ieși la plimbare. Este pur și simplu ușor să ratezi viața atunci când ai un ecran în fața ochilor. Prietenii și familia sunt lucrurile care fac ca viața să merite să fie trăită. Nu nimic de pe un ecran", declară Dr. Greenfield.