Precipitațiile extreme, care se manifestă pe perioade scurte de timp, paralizează fabricile și lanțurile de aprovizionare ale operatorilor economici. Acest lucru va conduce la o majorare economică precară, avertizează Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic.
Dacă pe parcursul unui an plouă mai mult, acest lucru are adesea efecte economice pozitive, în special în agricultură, de exemplu. Cu toate acestea, precipitațiile extreme care se manifestă într-o perioadă scurtă de timp au efectul opus și reduc prosperitatea țărilor - creșterea economică scade. Acest lucru reiese din prima analiză globală de acest tip realizată de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK).
Economia mondială încetinește din cauza zilelor numeroase de ploaie
Cele mai afectate sunt statele bogate, precum SUA, Japonia și Germania, precum și sectoarele industriei și serviciilor. „Economia este încetinită la nivel mondial din cauza numărului mai mare de zile ploioase și a precipitațiilor zilnice extreme”, a declarat co-autorul Leonie Wenz. Dacă numărul de zile cu precipitații extrem de abundente se mărește, creșterea economică scade.
„Este vorba despre prosperitatea noastră și, în cele din urmă, despre locurile de muncă - o perspectivă care contribuie la înțelegerea tot mai bună a adevăratelor costuri ale schimbărilor climatice”, a spus Wenz, citat de ziarul german Der Spiegel.
Pentru studiul publicat în revista Nature, cercetătorii au evaluat datele privind performanța economică a peste 1.500 de regiuni din întreaga lume. Acestea au fost adunate din perioada 1979-2019. Datele au fost corelate cu informații despre precipitații.
„Șocurile climatice ne amenință modul de viață”
„Am determinat o serie de efecte diferite asupra producției economice, dar cel mai important este cel al precipitațiilor zilnice extreme”, a declarat cercetătorul PIK Maximilian Kotz. „Putem vedea deja impactul schimbărilor climatice cel mai clar în cazurile extreme de precipitații. Acestea sunt în creștere aproape peste tot în lume”.
Încălzirea globală se referă la faptul că mai mulți vapori de apă sunt înmagazinați în aer, ceea ce înseamnă că precipitațiile extreme sunt în creștere. Cazurile extreme de precipitații zilnice sunt deja în creștere în întreaga lume. Până în prezent, evaluările macroeconomice ale impactului climatic s-au concentrat în principal pe creșterea temperaturilor.
„Studiul nostru arată că amprenta încălzirii globale are un impact economic semnificativ”, a declarat Anders Levermann, co-autor al studiului. „Șocurile climatice cauzate de condițiile meteorologice extreme sunt cele care ne amenință modul de viață, nu schimbările graduale”, a mai spus Levermann. Destabilizarea climei dăunează economiei.