Evenimentul Zilei > Actualitate > Wizz Air îşi reduce activitatea la Cluj. Autorităţile îi acuză de şantaj
Wizz Air îşi reduce activitatea la Cluj. Autorităţile îi acuză de şantaj

Wizz Air îşi reduce activitatea la Cluj. Autorităţile îi acuză de şantaj

Reprezentanţii companiei lowcost Wizz Air au anunţat ca reduc cu 33% numărul curselor operate pe Aeroportul Cluj-Napoca. Decizia vine ca urmare a majorării taxelor de aeroport percepute de conducerea Aeroportului Cluj-Napoca, potrivit surselor citate.

Neînţelegerile dintre Wizz Air şi Aeroportul Cluj Napoca au început în urmă cu trei zile, atunci când conducerea companiei aeriene a fost notificată că taxele de aeroport vor fi majorate.
“Aeroportul din Cluj Napoca a decis, recent, că nu mai doreşte să onoreze contractul cu noi şi că vrea să majoreze taxele cu 50%. În Cluj nu am cerut tarife reduse, termene de plată mai speciale. Ne onorăm obligaţiile şi am dori ca cei de la aeroport să facă la fel. Compania noastră a punctat clar faptul că noile condiţii vor determina reducerea operaţiunilor din Cluj Napoca şi alocarea respectivei capacităţi la Târgu Mureş“, a declarat vicepreşedintele Wizz Air, John Stephenson.
În contractul dintre cele două părţi e prevăzut faptul că nu se pot modifica unilateral tarifele, astfel încât aeroportul nu poate opera modificări până la sfârşitul anului 2012. Cu toate acestea, Wizz Air a luat decizia să mute 33% din operaţiuni la Târgu Mureş, judeţ administrat de UDMR.
“Nu e o decizie politică. Nu are nicio legătură faptul că Wizz Air este o companie cu acţionari maghiari şi faptul că Târgu Mureş este condus de UDMR. Totul e doar o chestiune de bussines", conchide Stephenson.
Astfel, una dintre cele trei aeronave Wizz Air care sunt staţionate la Cluj va fi mutată la Târgu Mureş, precum şi cursele spre Dortmund, Roma şi Dusseldorf. În plus, din şapte zboruri săptămânale spre Milano vor mai fi doar şase, iar spre Londra vor rămâne doar trei din cele şase curse săptămânale. Potrivit oficialilor aeroportului clujean, decizia Wizz Air va afecta 80.000 de călători care vor fi obligaţi să mai parcurgă încă 100 de kilometri de la Cluj spre Târgu Mureş.

Implicaţii politice

Oficiali ai Aeroportului Cluj Napoca şi ai Consiliului Judeţean Cluj spun că Wizz Air ar fi primit 100.000 de euro de la autorităţile judeţene din Mureş pentru a-şi muta operaţiunile la Târgu Mureş. Potrivit contractului încheiat între cele două părţi, Wizz Air s-ar fi angajat să popularizeze principalele obiective turistice din judeţul Mureş.
În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Emoke Lokodi, a declarat că suma din contract va fi plătită doar dacă Wizz Air va aduce pe aeroportul din Târgu Mureş 250.000 de pasageri anual. În caz contrar, suma plătită va fi mai mică.
La rândul său, Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, susţine că Wizz Air practică un şantaj similar cu cel de la Timişoara, când a anunţat că dacă autorităţile judeţene nu vor fi de acord cu alte preţuri îşi vor muta operaţiunile la Arad.
“Este o politică de maximizare a profitului. Dezaprobăm practica Wizz Air şi nu vom ceda şantajului, orice operator trebuie sa plătească aeroportului cheltuielile pe care aeroportul le are. Nu vom accepta să plătim din buzunarul clujenilor costurile pe care Wizz nu le achită pentru serviciile oferite de aeroport cum face aeroportul din Mureş. Vom crea un mediu concurenţial prin care orice operator să opereze din Cluj Napoca pentru orice destinaţie. Solicităm public Wizz Air să îşi achite sumele restante pentru aeroport şi să achite taxele de operare", a spus Tişe.
În prezent, Wizz Air are o datorie către aeroportul clujean estimată la 300.000 de euro.