Evenimentul Zilei > Actualitate > INTERVIUL ZILEI. William Brânză: „Piaţa muncii din Spania va fi liberă pentru români“
INTERVIUL ZILEI. William Brânză: „Piaţa muncii din Spania va fi liberă pentru români“

INTERVIUL ZILEI. William Brânză: „Piaţa muncii din Spania va fi liberă pentru români“

Preşedintele PDL Diaspora susţine că autorităţile de la Madrid vor ridica interdicţiile impuse.

Preşedintele PDL Diaspora, William Brînză vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre problemele cu care se confruntă românii din Spania, în urma măsurilor de austeritate luate de guvernul de la Madrid, dar şi despre situaţia din PDL.

EVZ: Guvernul spaniol a aprobat proiectul de buget pe anul 2012, care prevede reduceri de cheltuieli de peste 27 de miliarde de euro. Cum vor fi afectaţi românii din Spania de aceste măsuri?
William Brînză:
Vor fi afectaţi toţi cetaţenii din Spania în egală măsură, indiferent că vorbim de români, spanioli sau ecuadorieni. Românii au însă un avantaj în sensul că sunt foarte apreciaţi pentru seriozitatea, dăruirea şi profesionalismul de care dau dovadă în îndeplinirea acti­vi­tăţilor profesionale şi acest lucru nu îl spun eu, ci autorităţile spaniole care îmi evidenţiază acest aspect în cadrul discuţiilor pe care le avem, constant.

Moratoriul adoptat de spanioli a fost o greşeală şi o măsură electorală după cum au recunoscut-o chiar oficiali ai ambasadei Spaniei la Bucureşti. Vor fi ridicate restricţiile?

Am avut o serie de întâlniri de lucru pe această temă, cu secretarul general al imigraţiei din Ministerul Muncii spaniol, Marinadel Coral Tellez, cu oameni de afaceri precum Florentino Perez, dar şi cu oficialii Ambasadei Spaniei la Bucureşti, care au recunoscut ceea ce eu am declarat încă din luna iulie 2011 (cand au fost reimpuse) şi anume, că este o masură strict politică, fără nici un efect asupra economiei spaniole. Acum, noul guvern de dreapta va îndrepta aceasta decizie greşită, dar trebuie să fim obiectivi, pentru că nu ne putem aştepta la ceva concret în a doua zi. Este nevoie de o analiză, care se face deja, şi am promisiunea ca până la sfârşitul acestui an, piaţa muncii spaniole va fi liberă pentru lucrătorii români.

Problemele pe care românii din Italia le-au avut cu auto­ri­tă­ţile s-au rezolvat, sau doar nu se mai vorbeşte despre ele?

Probleme sunt tot timpul.Împreună cu asociaţiile de români, cu biserica, am început să depistăm soluţii la problemele cona­ţio­nalilor, dovadă în acest sens fiind declaraţiile autorităţilor italiene, care recunosc că românii s-au integrat, dar cel mai important poate, contribuţia pe care o aduc la economia Italiei. Italia a ridicat restricţiile de pe piaţa muncii, a recunoscut BOR ceea ce reprezintă un pas important atât pentru comunitate, dar şi în relaţiile bilaterale româno-italiene.

"În 2010, am depus un proiect legislativ de reducere a taxelor consulare, astfel că, în 2011, o parte din taxe au fost reduse cu 30%, printr-un ordin comun al miniştrilor afacerilor externe şi finanţelor."

WILLIAM BRÎNZĂ, preşedinte PDL Diaspora

DIFICULTĂŢI

Repatrierea morţilor, o mare problemă

Ce probleme v-au mai semnalat românii din Diaspora şi cum i-aţi ajutat?

O problemă majoră o constituie repatrierea morţilor, problemă care îmi este semnalată săptămânal şi pentru rezolvarea căreia mă folosesc de pârghiile parlamentare de care dispun. Am solicitat printr-un proiect legislativ (pe care l-am depus în septembrie 2010), crearea unui fond de urgenţă pentru aceste cazuri.

Am cerut în acest sens şi intervenţia Ministerului Tranporturilor, pentru a acorda gratuitate cazurilor grave, acolo unde familia nu dispune de resursele financiare necesare pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite. Mi se mai solicită frecvent sprijin pentru organizarea de acţiuni culturale şi dialog cu DPRP pentru aprobarea proiectelor menite să promoveze valorile autentice româneşti în străinătate. Pentru a răspunde solicitărilor am făcut o serie de acţiuni, ultima fiind în urmă cu numai două saptămâni, în Austria, unde am donat mai multe costume populare pentru ansamblul de dansuri populare.

DESPRE PDL

"Nu vor mai fi plecări semnificative"

Ce se întâmplă în PDL? Care este atmosfera după plecarea unor lideri importanţi, precum Sorin Frunzăverde?
Am fixat şeful de campanie în persoana lui Vasile Blaga, un om care a dovedit că poate strânge echipa în jurul lui. Plecările sunt de domeniul trecutului. Prezentul şi viitorul ne interesează. Abordăm cu multă încredere şi mult pragmatism actul electoral din iunie şi stiu ca putem obţine un minim 28-30%.

Credeţi că vor mai fi şi alte plecări din partid?

Nu vor mai fi plecări semnificative. Poate doar micile diferende din judeţe, dar nu nume sonore. În egală măsură vor veni şi oameni noi, din alte partide, pentru că există un real interes din partea anumitor parlamentari (din alte partide) să vină în PDL.

30%

este procentul pe care William Brînză crede că PDL îl poate atinge la alegerile locale

CV

William Brînză, preşedintele PDL Diaspora

  • Vârsta: 40 de ani
  • Profesie: Avocat
  • Studii: Doctor în drept
  • Este deputat din 2004 şi se află la al doilea mandat