WikiLeaks: UE, tot mai dezamăgită de România şi Bulgaria
- Paul Ciocoiu
- 3 ianuarie 2011, 15:54
O telegramă expediată Departamentului de Stat de către ambasada americană la Sofia, pe 26 iunie 2009, dezvăluie frustrarea mai multor state europene în faţa lipsei constante de progrese înregistrate de Bulgaria şi România în reformarea sistemelor judiciare.
Documentul, semnat de fostul ambasador american la Sofia, Nancy McEldowney, şi care citează un oficial al Comisiei Europene (CE), membru al echipei de monitorizare a reformelor din cele două noi state comunitare, face, în special, referire la situaţia din Bulgaria.
"Comisia Europeană are sentimentul că a încercat orice pentru a-i determina pe bulgari să îşi reformeze sistemul, dar cum să îi convingi să facă aşa ceva când ei nu vor?", s-a întrebat retoric oficialul european în mesajul ambasadei americane.
Oficialul de la Bruxelles a mai mărturisit diplomaţilor americani că "aroganţa defensivă şi lipsa voinţei politice a guvernului bulgar (fostul executiv socialist condus de Serghei Stanişev, n.r.) alimentează reticenţa faţă de noi valuri de extindere a UE". La Bruxelles se glumeşte chiar pe seama acestui sentiment de "oboseală a extinderii" botezat de eurocraţi "pauza bulgărească", a dezvăluit reprezentantul CE.
Presiunile exercitate de CE prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi blocarea de fonduri europene sunt singurele mijloace prin care executivul comunitar se asigură că Sofia, dar şi Bucureştiul, dau rezultate concrete, a mai precizat oficialul.
Acesta a recunoscut că fostul ministru olandez al Justiţiei, Franz Timmermans, intenţiona să ceară ferm activarea clauzei de salvgardare împotriva României şi Bulgariei după publicarea rapoartelor din vara anului 2009. "Şi alţii sunt tot mai sătui de lipsa de progres a Bulgariei şi României", menţionează telegrama americană.
Reprezentantul CE a dezvăluit, de asemenea, că există numeroase voci la Bruxelles care cereau în vara lui 2009 extinderea MCV peste termenul de trei ani prevăzut în tratatele de aderare a României şi Bulgariei. "Frustrarea faţă de apatia guvernului bulgar şi eforturile de reformare lipsite de sinceritate atinge cote uriaşe. Cel puţin la nivelul de lucru al CE se resimt regrete legate de admiterea prea devreme a Bulgariei şi României în club", conchide telegrama americană.